Noget om…” En bog om det der fylder, når man går i 9.klasse

Af Susanne

På Heibergskolen kan eleverne i 9.u og 9.v nu kalde sig forfattere. De har nemlig udgivet en bog med 50 forskellige historier i forskellige genrer. Her fortæller Juliane, Livia, Lea og Laura fra 9.v om processen, og om hvorfor deres bog kan være med til at få flere børn og unge til at læse.

Som et del af et forløb hos UngeForfattere, skulle eleverne prøve kræfter med forfatterskabet. I løbet af 15 uger, har alle elever i 9.u og 9.v arbejdet med at lære om processen ved at skrive en bog. De har fået indblik i alt fra den første idé til den endelige udgivelse. Det har været et forløb med meget læring, og der er ingen tvivl om, at eleverne har fået en masse ud af det:

“Forløbet skulle forberede os på at være mere selvstændige, men på samme tid ende ud i en færdigproduceret bog”, fortæller Juliane, Livia, Lea og Laura og fortsætter: “Det er meget få skoler, der har mulighed for at deltage i dette unikke forløb, og det er derfor sjældent, man ser det og får lov til at prøve kræfter med dette.” Eleverne har i grupper selv stået for produktionen af bogen og har fundet ud af, at processen er lidt længere, end man tror:

“Produktion af vores bog indeholdt blandt andet kontakt til tryk-firmaer
og andre forfattere, design af bogens ryg, forside og bagside. Valg
af skriftstørrelse, tykkelse, og margener. Valg af papir i bogen og størrelse af bogen. Vi har derfor virkelig prøvet kræfter med, hvordan man arbejder som forfatter. Vi har prøvet kræfter med at være meget selvstændige, for vi skulle stå for hele processen selv.”

Noget om
Det eneste, som eleverne ikke selv har styret, er historiernes titel. Kravet for alle historier i bogen var nemlig, at titlen skulle starte med “Noget om …”. Det nærmere indhold, handling og genre var op til den enkelte elev. Det har resulteret i en fin bog, der handler om emner, der rører
sig blandt 9. klasses elever.

Med titler som “Noget om Døden”, “Noget om Kærlighed”, “Noget om Ensomhed”, “Noget om Angst” og “Noget om lyserøde sko” får læseren et indblik i emner, som er aktuelle og nærværende, når man er cirka 15 år.

De forskellige bidrag er både personlige fortællinger, essays og digte, og pigerne er ikke meget for at sætte en bestemt målgruppe på:

“Målgruppen er svær at definere, da bogens fortællinger er meget forskellige i deres ordvalg. I mange af historierne vil det være nødvendigt at være lidt ældre for at kunne forstå og læse mellem linjerne. Betydningen af disse historier er også forskellig og vil ikke altid ses af alle mennesker.”

Men der er en klar tanke med udgivelsen. Og den er, at få flere børn og unge til at blive interesserede i at læse. Deres bud er denne bog, som netop på grund af den store bredde i tekster og indhold kan nå ud til flere.
Man skal kunne relatere til bogen

Derudover har pigerne også et bud på, hvad der skal til for, at flere børn og unge læser: “Idet vores bog består af mange forskellige tekster og historier, vil læseren blive mere motiveret og ikke gå kold i at læse bogen færdig. Vi tror også, at det er vigtigt, at bogen ikke er for lang, og at skriften i bogen ikke er for lille. Mange forskellige unge vil formentligt også kunne relatere til vores bog, da den rammer den brede befolkning med alle de forskellige emner. Og det med at relatere til bogen og genrerne gør også, at man som læser bliver mere interesseret i at læse den,” forklarer pigerne og fortsætter: “Der er lidt til enhver smag, så vores bog er et godt bud på noget, der kunne få den yngre generation til at læse mere. Vi tror, at unge vil blive mere interesseret i at læse, når bogen er bygget op på den måde.“


FAKTA

  • Titel: Noget om…
  • Tekster: Elever fra 9.u og 9. v på Heibergskolen
  • Forlag: Ungeforfattere.dk
  • Udgivelsesår: 2021
  • Pris: 299,-
  • Bogen er udkommet og kan bestilles hjem fra diverse online boghandlere og på bibliotekerne.

Related Articles