Søs Fenger

Fenger fra Fælledparken

Af Susanne

Hun hedder egentlig Charlotte, men hele Danmark kender hende som Søs. Hun er netop udkommet med sangen På vej, og hun synger stadig, som fugle fløjter i det forunderlige forår. Det har hun gjort med stor succes i snart 40 år – og i næsten ligeså mange år som københavner med adresse på Østerbro. Hun er Søs Fenger fra Fælledparken. 

Tekst: Peter Pilegaard. Foto: Dan Møller – Mit Østerbro

“Jeg har boet på Østerbro siden jeg var 22 år. Min farfar ejede en ejendom på Jagtvej ved Fælledparken, som familien arvede, da han døde. Men det var slet ikke sjovt at arve den. Bygningen var misligholdt og forgældet til op over skorstenen, da man havde glemt at hæve lejen over årene.

Så det var en kæmpe underskudsforretning, og det endte med, at vi solgte. På det tidspunkt boede jeg og alle mine søskende i ejendommen, det var så hyggeligt, når man kunne høre sine søskendes stemmer nede i gården, stikke hovedet ud af vinduet og råbe: “Jeg kommer lige ned!” Jeg er den eneste af os, der stadig bor der. Jeg elsker stedet”.

Føler dig inspireret af dine omgivelser i bydelen?

“Jeg bruger Fælledparken enormt meget. Jeg får tit inspiration ved at kigge på mennesker, og Fælledparken er et sjovt sted, for der kommer så mange forskellige mennesker der. Det gør det til det perfekte sted at studere folk. Men Østerbro er måske gået hen og blevet lidt for mondænt til, at det giver mig den helt store inspiration. Nogle vil måske sige, at her er lidt for meget spelt og meget dyre klapvogne over det hele. Så jeg bliver nogen gange nødt til at komme lidt længere væk. Men jeg elsker at bo på Østerbro, for jeg kan trække vejret hér. Her er stille og roligt, her er grønne områder, og masser af træer. Jeg elsker træer.”

Breaking NEWS

En anden ting Søs Fenger elsker er musikken. I fire årtier har hun været en del af den danske musikscene i en sådan grad, at man som et helt almindeligt voksent menneske pludselig registrerer, at hun altid bare har været der som en naturlig ingrediens i ens opvækst. Men det hele startede med News.

“Jeg begyndte at synge, da jeg var 18 år. Det er snart 40 år siden. Jeg havde aldrig tænkt, at jeg skulle være musiker. Jeg troede jeg skulle være fotograf, men da jeg blev solist i News, eksploderede det hele bare. News var på det tidspunkt allerede et veletableret og meget succesfuldt band, så jeg måtte bare følge med og prøve at nyde det.

Men jeg var skrækslagen. Pludselig stod jeg jo på en scene foran en fyldt sal. Det er meget intimiderende, hvis man ikke har prøvet det før. Og under min første koncert med bandet, stod jeg bare helt stille og fastfrosset med samlede ben på de samme 30 kvadratcentimeter hele koncerten igennem, mens det for mig kun handlede om at trække vejret og overleve. Men man vænner sig til det, og jeg fandt også hurtigt en vej i det. Det var en vild skole at blive kastet ind i.”

Blev du så den sanger, du forestillede dig, du kunne blive?

“Ja. Altså, jeg har ikke altid vidst, hvad jeg ville. Det har været en force, da jeg derfor heller aldrig har bundet mig til en bestemt genre eller format som kunstner. Og derfor, har jeg også med årene følt en større og større frihed til at gøre lige, hvad der passer mig musikmæssigt; jazz, bossanova, vuggeviser, julesange, pop og techno – jeg er total musikskizofren”, griner sangerinden fra Jagtvej.

Har du egentlig øjeblikke fra dit liv på Østerbro, som har været starten på en sang eller melodi?

“Ja, jeg kan huske engang, da jeg var et ‘skuffet’ sted i livet og kom kørerne på Jagtvej, da årsagen til denne skuffelse pludselig kom gående på gaden. Jeg var ikke rigtig klar til øjenkontakt, så jeg vendte ansigtet bort, kørte lidt videre, lavede så en u-vending, hvilket praktisk talt er umuligt på Jagtvej, og kørte så hurtigt hjem og skrev en sang, jeg kaldte Evighed af dig – som jeg i øvrigt også filmede en lille video til”. (https://youtu.be/Pxk3ZDATNBs, red.)

På vej via Jagtvej

Søs Fengers seneste sang På vej er måske nok ikke et nummer med rod i Jagtvejens brændte kærlighedsbroer, men er, ifølge sangerinden selv, en sang med et særligt budskab til alle kvinder – og mænd.

“Den handler om kvinder som mig selv; de selvstændige, stærke, handlekraftige kvinder, som bliver utålmodige overfor mændene, der med deres forsigtighed overfor hunkønnet ender med at blive tromlet, mens kvinderne forsvinder videre ud over stepperne. Og det er så bundulykkeligt for os alle sammen. Jeg tror, kvindekampen har været rigtig vigtig på mange punkter, men den har måske nok også smadret mændenes selvtillid en smule. De kryber ind i et musehul og siger: NEJ TAK, jeg skal ikke nyde noget!”, forklarer Søs Fenger og fortsætter:

“Jeg synes, det er et interessant emne, for det handler jo også om mit eget liv og grunden til, at jeg er single, at jeg er alt for utålmodig og skynder mig videre uden at give romantikken en chance. Man skal passe på ikke at tromle sine omgivelser, bare fordi man er stærk og kan det hele.

Det er en vigtig debat at tage op. Vi er ikke længere så gode til at tale om kønsroller. Kønnene udviskes stille og roligt – ligesom den kosmiske filosof Martinus Thomsen havde forudset det for mange år siden”.

Har kvinder set dig som rollemodel gennem årene, tror du?

“Det ved jeg ikke rigtig. Nogle gange kommer unge kvinder hen til mig og siger, at min musik betyder alt for dem. Det er noget af det bedste jeg ved”, smiler en glad Søs Fenger og er på vej – videre ud i gaderne på det centrale Østerbro.   

Related Articles