Elevator i fredet københavnerejendom endte smukt

Af Susanne

Altan.dk fik efter en to år lang ansøgningsproces lov til at opføre en elevator i en fredet ejendom på Skt. Annæ Plads. Resultatet er en diskret og meget smuk løsning i bagtrappen – uden at ejendommens udtryk på nogen måder er blevet skæmmet.

Opførelsen af elevator
i ejendommen i Skt. Annæ Plads er et atypisk projekt for Altan.dk. De arbejder normalt ikke med totalfredede ejendomme, hvor Slots- og Kulturstyrelsen skal ind over beslutningsprocessen. Men resultatet blev i den sidste, virkelig vellykket og har skabt stor tilfredshed hos beboerne. Den fine gamle bygning fra 1890 er 100% fredet, og det kunne ikke lade sig gøre at opføre en elevator i hovedopgangen. Derfor blev løsningen at bygge den i baghusets trappe. ”Det var den løsning, vi gik til Slots-og Natur-styrelsen med, så vi kunne få lov til at bygge i en fredet ejendom. Udfor-dringen gik ikke så meget på at bygge elevatoren i bagtrappen, da baghuset ikke var fredet, men gik under betegnelsen bevaringsværdig. Det gjorde projektet en anelse nemmere, men det var stadig svært, fordi vi rev en bagtrappe ned. Det var de ikke særligt begejstrede over i styrelsen. Men vi fik tilladelsen til sidst,” fortæller Altan.dk’s afdelingsleder for elevator Kurt Andersen.

Hovedtrappe ny flugtvej
Udfordringen var nu, at når de fjerner en bagtrappe, som er en flugtvej, skal de sikre en anden flugtvej rent brandmæssigt, forklarer Kurt Andersen. ”Så var der kun hovedtrappen tilbage. I Københavns Kommune monterer man altid sprinkleranlæg og brandsikrer dørene, når man skal brandsikre en trappeopgang.” ”Sprinkleranlægget fik vi langt om længe lov til at montere, hvis vi trak rørene op i en nedlagt skorsten inde i lejlighederne. Det var en udmærket løsning, til gengæld kæmpede vi en lang kamp for at få brandsikret dørene, som også var fredet. Vi måtte ikke skifte de gamle ud med nye døre, der havde det fuldstændigt samme design og udtryk. Vi endte derfor op med at opgradere de eksisterende døre, så de overholdt alle kravene til brandsikringen. Da det var på plads, fik vi Skov- og Naturstyrelsens tilladelse til at opføre elevatoren,” siger Kurt Andersen. Men dermed var ’kampen’ om at opføre elevatoren ikke slut endnu. For nu kom turen til Københavns Kommune. Det var en næsten lige så lang proces at få tilladelsen igen, fordi Altan.dk skulle det hele igennem én gang til, selv om Slots- og Kulturstyrelsen havde givet sin tilladelse. Det lykkedes dog til sidst efter en to år lang proces.

Elevator med smukt udtryk
Elevatorprojektet udspringer af, at et par af ejerne var meget interesserede i at få en elevator til ejendommen, fortæller Kurt Andersen. ”De holdt fast og var virkelig nogle ildsjæle med tanke på, hvor lang tid processen tog. Men da vi endelig gik i gang med byggeriet, stod det færdigt i løbet af ca. fire måneder, og vi overholdt stort set tidsplanen. Resultatet blev meget vellykket. Elevatoren har fået et flot udtryk og er blevet ganske eksklusiv med smukke træpaneler m.v. Samtidig er komforten for beboerne
blevet ændret betragteligt.”

Specielløsning med respet for fredning
Det er et projekt, der ligger lidt uden for Altan.dk’s normale projekter, fordi adressen er så speciel og fordi ejendommen er totalfredet. ”Nu har vi vist, at vi godt kan håndtere at opføre en elevator, så den passer perfekt ind i en fin gammel ejendom, der er fredet. Vi har lært en masse og er godt rustet til i den allernærmeste fremtid at skulle opføre en elevator i den ikoniske bygning Odd Fellow Palæet på Bredgade. Det har også været en lang proces ift. Slots- og Kulturstyrelsen, som helt naturligt er meget ømme over for Palæet,” siger Kurt Andersen.


www.altan.dk · Gl. Kongevej 17-19 · 1610 Kbh V · Næstvedvej 60 · 4180 Sorø · tlf. 70 70 20 18

Related Articles