Ønsker du at spise mere bæredygtigt – uden at gå på kompromis med kvaliteten? Vil du tage del i den grønne omstilling – men er du i tvivl om, hvor du starter? Så kan du med fordel starte hos Østerbros klimavenlige købmand, Jord til Bord, på Øster Farimagsgade.
Hvad kan jeg egentlig selv gøre for at tage del i den grønne omstilling og være med til at værne om vores ressourcer?” Det var det spørgsmål, Annemette stillede sig selv – og som blev startskuddet til Jord til Bord. En hyggelig lille gårdbutik på Øster Farimagsgade, som hun slog dørene op til i december sidste år.
Lokalerne, der tidligere havde huset en kiosk blev malet og sat i stand, og i dag er de klirrende guldøl skiftet ud med for eksempel surdejsbrød fra Skipper, most fra Farendløse og vin fra Garbolund, ligesom cigaretterne er væk til fordel for ost og charcuteri fra Hårbølle og Troldgården i smukke kølemontrer, mens det farvestrålende slik er erstattet af årstidens frugt og grønt fra eksempelvis Nørby Grønt, Søris og Rønnely. Som vel at mærke kan købes enkeltvis!
Med fokus på den grønne omstilling
Det lå måske ellers ikke lige i kortene, at Annemette skulle drive sin egen butik med bæredygtige købmandsvarer. Hun har de seneste 20 år arbejdet som journalist, og frem til 2020 boede hun og familien i London. I den periode købte hun et fritidslandbrug ved Rågeleje, og det var med til at kickstarte hendes interesse for den grønne omstilling:
“Jeg fandt jo ud af, hvilke konsekvenser de konventionelle dyrkningsmetoder havde! Samtidig fik jeg også øjnene op for regenerativt landbrug, der ligesom det pløjefri landbrug, der allerede har vundet stort indpas i USA og England, er et godt bud på, hvordan vi kan minimere den problematiske udledning af CO2,” fortæller Annemette med en smittende entusiasme.
Øge tilgængeligheden
Annemette tog derfor en pause som journalist og kastede sig ud i en helt ny verden, hvor hun startede på den økologiske landbrugsuddannelse med det formål senere at tage den regenerative jordbrugsuddannelse. Men så opstod muligheden for at leje det gamle kiosklokale.
“Selv om det måske ikke var min oprindelige plan, så var det en enestående mulighed for konkret selv at bidrage til den grønne omstilling. Og derfor valgte jeg at åbne min lille gårdbutik for dermed at kunne gøre klimavenlige fødevarer endnu mere tilgængelige for alle, der ønsker at være med til at gøre en forskel.”
Det lette valg er både lokalt og bæredygtigt
Og det er netop omdrejningspunktet for Annemettes Jord til Bord, der ligger to trin ned på Øster Farimagsgade 69. At gøre det klimavenlige valg lidt lettere. Men det betyder ikke, at man behøver gå på kompromis med hverken smag eller kvalitet, for butikken bugner af lækre dagligvarer, fortæller Annemette:
“Alle mine varer er bæredygtige. De er ikke nødvendigvis økologiske, men fælles for dem alle er, at de er omhyggeligt udvalgt og udelukkende kommer fra små producenter i lokalområdet, der – lige som jeg – ønsker at gøre en forskel for klimaet, miljøet og for de kommende generationer. Vi sælger derfor også kun danske varer og har kun frugt og grønt, der er i sæson.”
Selv om Jord til Bord kun har eksisteret i ganske få måneder, har den allerede fået en stor plads i mange af de lokales hjerter. For her kan man med god samvittighed lægge vejen forbi og lade sig friste af de mange lækre varer. Og vil man gerne vide mere om bæredygtige fødevarer eller produkterne på hylderne, så er Annemette altid klar til en snak.
Jord til Bord · Øster Farimagsgade 69 · Tlf. 53 85 40 30 · www.jordtbord.dk