Danske klassikere i historisk bygning

Af Susanne

Restaurant Frihavn serverer danske smørrebrødsklassikere i den historiske stationsbygning på Amerika Plads. Her kan man nyde maden i lette, lyse lokaler omgivet af noget af det bedste inden for dansk design. 

Nyåbnede Restaurant Frihavn på Amerika Plads ligger smukt i den ikoniske, gule stationsbygning tegnet af den danske arkitekt Heinrich Wenck. Bygningen blev opført i 1895 og står i dag og tager imod med bindingsværk, et lille tårn og sprossede vinduer. Den gamle bygning ligger i et område, hvor man tydeligt mærker historiens vingesus. Det var fra denne havnefront, at de store passagerskibe fragtede danske udvandrere over Atlanten til New York.   

Dansk kultur og historie i ejendom

”Jeg er dybt beæret og stolt over at få mulighed for at drive restaurant i den unikke og smukke ejendom. Den kan noget helt særligt og har en masse historie at byde på. Der er så meget dansk kultur og historie i den ejendom, og derfor kan der ikke serveres andet end dansk mad i restauranten. Den tråd har vi også taget op i indretningen. Det er gennemført dansk med anerkendte mærker som blandt andet Georg Jensen, Holmegaard, Louis Poulsen, Royal Copenhagen, Børge Mogensen og Vipp. Det er design-klassikere, som også har en historik, alle kender og kan relatere sig til. Det synes jeg passer perfekt til ejendommen, og det understøtter vores koncept, hvor vi som udgangspunkt serverer smørrebrød på et rigtigt højt niveau, hvor alt er hjemmelavet, og hvor vi ikke går på kompromis med noget som helst,” siger Jakob Mastek. 

Smørrebrød til aften

Som en af de eneste spisesteder i København, serverer Restaurant Frihavn også smørrebrød til aften, hvor de kan byde på flere lune retter. Når man bestiller et klassisk dansk stykke smørrebrød her, skal man ikke være i tvivl om, hvad det er, man får på tallerkenen. ”En dyrlægens natmad er dyrlægens natmad, og der bliver ikke eksperimenteret voldsomt med smørrebrødet, selv om vi laver vores eget lille tvist på det. Men der skal ikke være noget nynordisk tvist på maden, så man ikke kan genkende den traditionelle danske ret,” slår Jakob Mastek fast og tilføjer: ”Vi er hele vejen igennem et dansk koncept i en tip-top dansk ejendom indrettet med klassiske danske mærker og ligeså klassisk dansk mad på et rigtigt højt niveau. Her skal alt bare være 100 procent i orden.”  

Gjort med omtanke og stolthed

Jakob Mastek ejer som nævnt også Restaurant Mastek, som er et helt anderledes koncept med en helt anden indretning. De to restauranter har dog en ting fælles; ingen af stederne er der blevet gået på kompromis med noget. Mastek er indrettet for rigtig mange penge og har fået masser af ros for et design, der er mørkt, dunkelt og maskulin i udtrykket, mens Frihavnen er let, lys og lækker og venlig. To vidt forskellige koncepter, men begge bærer præg af, at det er gjort med omtanke og med stolthed. Den driftige restauratør står desuden bag cateringvirksomheden Eat Event, der står for kantinedrift og frokostordninger i København. Jakob har derud-
over en lang fortid i modebranchen, blandt andet som marketingdirektør for Converse, men passionen for mad gjorde, at han for syv år sagde farvel til den verden og i stedet startede Eat Event. Nu var tiden så inde til restaurant nr. 2, der skal sørge for, at gæsterne nyder et ualmindeligt godt måltid dansk mad tilberedt af nogle kokke, som sætter en ære i at få frikadellen til at sidde lige i øjet.

Restauranten slog dørene op i august, og hvad andet end smørrebrød og andre klassikere kunne stå på menuen i en ejendom, der dufter af noget dansk historie og bygningskunst. Det mener i hvert fald ejer Jakob Mastek, der også står bag søsterrestauranten Mastek lige ved siden af.


Restaurant Frihavn · Amerika Plads 28 · Tlf. 21 95 95 03 www.restaurant-frihavn.dk

Related Articles