Kontor-Yoga styrker kroppen og giver mere energi

Af Susanne

Marianne Thorup arbejder som yogainstruk-tør for Kontor-Yoga, der tager ud og på arbejdspladserne og laver øvelser, som er rettet mod kontorkroppen og nemt kan laves
i et kontormiljø. Vi har taget en snak med hende om aspekterne ved Kontor-Yoga og hvorfor, det er vigtigt at vi laver yogaøvelser i forbindelse med arbejdet.

Hvorfor tager du ud på arbejdspladsen og laver yogaøvelserne?
”Fordelen er, at vi laver øvelserne i de lokaler, hvor folk er. Så sparer man en masse tid. Jeg skræddersyer et program til den pågældende arbejds-plads og viser øvelserne til medarbejderne. På den måde får man ikke blot lavet nogle gode, sunde øvelser, man får også noget til arbejdsfællesskabet. Det kan godt være, man ser lidt fjollet ud, men så får medarbejderne noget, de kan grine af sammen bagefter. Alle kan være med, tykke som tynde, høj og lav eller folk, der aldrig har lavet yoga før. Det handler ikke om at stå på hovedet, men er helt konkrete, praktiske øvelser, som man kan bruge i hverdagen. Jeg laver øvelserne og besøger alle slags arbejdspladser. Det behøver ikke nødvendigvis at være et kontor, vi har også kunder indenfor tandpleje, lægeklinikker, og jeg kan forestille mig mindre virksomheder med teknik, laboratorier eller andre arbejdsstedet med ensidigt gentagne aktiviteter. Øvelserne kræver hverken omklædning eller bad bagefter.”

Hvorfor er øvelserne nødvendige?
”Mange af os bliver parkeret foran computeren i dag. Vi sidder alt for meget ned, og vi sidder i forkerte stillinger. Det overbelaster vores krop og vores bevægeapparat. Derfor får vi spændinger, ondt i nakken, hovedpine, stresslignende tilstande m.m. Oven i det døjer 12-15 procent af os med rygproblemer, så vi er nødt til at gøre noget. Her kan en halv times yogaøvelser tage toppen af og gøre en masse effektive ting. Det skal helst være små, nænsomme øvelser, og så skal det være med en ordentlig vejrtrækning, da det også gør en forskel. Hvis man trækker vejret overfladisk og helt oppe i halsen og ofte gennem munden, arbejder skulder-, hals og brystmuskler med, mens maven, ribbenene samt ryggen ikke bevæger sig med, som de skal. Det kan give træthed, muskelspændinger i ryg, skulder og nakke, dårlig blodcirkulation samt dårlig fordøjelse. Ved at trække vejret bare en lille smule bedre med maven og mellemgulvet, kan man få det meget bedre. Det dæmper blandt andet stress og giver ny energi.”

Du er egentlig pædagog og børne-yogalærer, hvorfor er du blevet yoga-instruktør med fokus på kontor-kroppen? ”Jeg har taget et instruktørkursus, fordi jeg er vild med yoga. Da jeg har en svag ryg, er jeg nødt til at gøre nogle ting, der kan styrke ryggen. Derfor kommer jeg i form og balance ved at lave yoga. Ved siden af er jeg både børneyogalærer og pædagog, så jeg bruger det også på mit andet arbejde. Det er superspændende også at lave det med voksne, hvor vi bruger en blanding af yoga og ergonomi. Det vil sige, vi kigger på siddestillinger og bevægeapparatet. Det vigtigste er, at folk kommer op og rør sig lidt og får lavet forskellige øvelser. Derfor har jeg et program med, hvor vi både laver siddende og stående øvelser, hvorefter vi til sidst slapper af med lidt afspænding, så man lukker øjnene og lader op. Det er med til at sænke stressniveauet.”

Hvor mange Kontor-Yoga instruktører er I?
”Vi er cirka 30 instruktører i hele landet, og der er højest sandsynligt flere på vej. Vi er faktisk ikke så mange i Storkøbenhavn, selv om her bor og arbejder mange mennesker, men vi rykker som sagt gerne ud til folk. De fleste af os har flere yogauddannelser ved siden af, så kontor-yoga er noget, vi har suppleret med, fordi vi kunne se det fornuftige i det. Vi lytter meget til virksomhedens ønsker og skræddersyer programmet efter det. Så får de ansatte ny energi og kan fortsætte arbejdsdagen mere effektivt. Yoga er en skånsom måde at dyrke motion på, og er meget populær i disse tider, selv i miljøer, hvor folk tidligere ikke har dyrket yoga, som for eksempel i fodboldklubber. Det skyldes, at det er meget praktiske øvelser, man kan tage med sig i hverdagen.”

Har I nogle særlige tilbud til arbejdspladserne?
”Vi laver et tilbud med et klippekort, man kan tage med sig. Når man for eksempel starter i fitness med de bedste intentioner, dør det ofte langsomt ud, derfor laver vi et forløb over 6-10 uger, så man kan få det implementeret på den bedste måde. Derefter kan man selv køre videre eller hyre os igen,” slutter Marianne Thorup.


Kontor-Yoga · v/ Marianne Thorup · Tlf. 21 92 21 31 Mail: Oesterbro_Kontor_Yoga@outlook.dk

Related Articles