Tirsdag den 15. september afholder Bruun Rasmussen en stor Traditionel Auktion, hvor blandt andet syv bille-der af den populære københavner-maler Paul Fischer er til salg. Han skildrede borgerskabsfruer, flanører, fiskerkoner og arbejdsmænd i en tid, hvor byen var i rivende udvikling.
Paul Fischer er en af landets mest folkekære kunstnere, og hans malerier med motiver fra København er i dag meget eftertragtede. Han var eminent til at indfange storbyens puls i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, hvor København gik fra at være en lille storby til at være en moderne, industrialiseret hovedstad med jernbane, biler, sporvogne og brede boulevarder. Værkerne vækker samme nostalgiske følelse, som når man ser TV-serien Matador. Begge skaber de en længsel efter det, der var. Det fortæller Julie Arendse Voss, leder af afdelingen for ældre kunst hos Bruun Rasmussen: ”Paul Fischers billeder stammer fra en svunden tid. Nok er hans værker sentimentale, men de er samtidig fascinerende, charmerende og fulde af glæde. Hans værker er små tidskapsler, der inviterer beskueren til at gå på opdagelse i København og se byen med helt nye øjne. Nogle gange er motiverne genkendelige, mens de andre gange kan adskille sig markant fra det København, vi kender i dag,” siger Julie Arendse Voss.
Skildrer liv, dynamik og glæde
Paul Fischer skildrer den dynamik, det liv og den glæde, der var i København omkring århundredeskiftet, mens han overlod portræt-teringerne af baggårdene og de sociale problemer til andre kunstnere, fortæller Julie Arendse Voss. ”Han skildrede i stedet de sunde og raske håndværkere, borgerskabet samt de selvbevidste og modebevidste kvinder,” siger hun. En sjov detalje ved Fischers værker er, at man næsten kan datere dem ud fra det tøj, kvinderne bærer. Særligt kjolernes længde afgør tidspunktet. Er de helt lange, er de typisk fra før 1900. Er de ankellange, er de fra starten af 1900-tallet, mens de i 1920’erne gik op til knæene. Et eksempel på sidstnævnte ser man i værket ”Parti fra Ved Stranden i København”, som er vurderet til 30.000-40.000 kr. på den kommende auktion. Her har to kvinder søgt ly for regnen i en port tæt på Christiansborg Slotskirke – begge i 20’er-typisk antræk med knælange kjoler og dekorative klokkehatte.
Generelt kan man følge en dynamisk historisk udvikling i Paul Fischers billeder. Det, de mange billeder har til fælles, er dog den lette stemning. Det er en verden uden problemer og uden bagtanker. Han vil bare skildre liv og glade dage. ”Det, jeg oftest hører fra samlere af hans værker, er, at motiverne bare gør dem utroligt glade. De emmer af god stemning og nostalgi, og det er noget, mange virkelig værdsætter,” siger Julie Arendse Voss.
En dygtig reklamemand
Af samme grund adskilte Paul Fischer sig fra det etablerede kunstermiljø på sin tid. Han bevægede sig for sig selv og var, hvad man vel nærmest kan kalde en tidlig ’popkunstner’. Han gik på Kunstakademiet, men nåede aldrig særligt langt med sin uddannelse. I stedet blev han illustrator for Ude & Hjemme. Han var en meget dygtig grafiker og lavede en lang række reklamer. ”Paul Fischer var faktisk med til at grundlægge den moderne reklametegning, idet han lavede små, poetiske historier, hvor vi kan se os selv, hvor vi gerne vil være – meget lig reklamerne i dag,” påpeger Julie Arendse Voss.
Den lette stemning fra reklamerne går igen i Paul Fischers værker – og måske er det også derfor, at man ikke så ofte støder på hans kunst på de store danske museer. Netop nu er københavnermaleren dog aktuel med en dybdegående udstilling på Københavns Museum, som har høstet stor ros fra flere anmeldere. ”Han kan nok bedst karakteriseres som en maler med en stor kulturhistorisk værdi, og det har også skabt stor efterspørgsel på kunstmarkedet. Når vi udbyder hans værker på vores auktioner, opnår de ofte meget flotte hammerslag, og det vidner om hans popularitet blandt danskerne. Der findes jo meget mere kunst end det, man kan se rundt omkring på kunstmuseerne – og det synes jeg er et positivt, frisk pust til fortællingen om dansk kunst,” siger Julie Arendse Voss.
Traditionel Auktion den 15. september
Den 15.-17. og 22.-24. september afholder Bruun Rasmussen en Traditionel Auktion over design, kunst, antikviteter, smykker og armbåndsure i Bredgade 33. Auktionen over ældre malerier løber af stablen tirsdag den 15. september kl. 16.00. Her sælges i alt 96 værker, herunder syv billeder af Paul Fischer. Billederne kan opleves på eftersynet den 10.-14. september eller ses på www.bruun-rasmussen.dk.
Bruun Rasmussen Kunstauktioner
Bredgade 33 · 1260 København K · Tlf. 88 18 11 11 · www.bruun-rasmussen.dk