Karen er farmaceut med hjælpearbejde i blodet

Af Susanne

Vi møder Karen  Chan fra Østerbro på et hospitalsskib ud for Madagaskar. Og det er ikke den eneste gang, hun bruger sine talenter til gavn for fattige. Hvorfor nu det? 

Karen Chan fra Østerbro i København har hjælpearbejde i blodet. Hun har været udsendt som farmaceut i Tanzania, Cameroun og DR Congo og uddeler nu medicin på et hospitalsskib ud for Madagaskar ved den afrikanske østkyst. Hvad sker der?

– Jeg er så privilegeret at have fået en god uddannelse i Danmark. Den vil jeg nu gerne bruge til gavn for mennesker, der ellers ikke har en chance for at få relevant lægehjælp, siger hun. Karen Chan er frivillig farmaceut på Africa Mercy, der er et af organisationen Mercy Ships to hospitalsskibe. På skibene udføres sammenlagt over 3000 operationer om året. Det drejer sig især om kirurgiske indgreb, hvilket normalt er en mangelvare i afrikanske lande.  Og her er der brug for farmaceuter, der i samarbejde med lægerne på skibet kan udregne og tilpasse den helt rigtige medicin i de helt rigtige mængder til den enkelte patient. Foruden Karen Chan er der to andre farmaceuter. Og de går som regel stuegang blandt skibets pt. 40 indlagte sammen med lægerne. 

– Det er en stor fordel at kunne konferere med lægerne om, hvilken og hvor meget medicin, patienten skal have for at komme sig, fortæller hun, men også at sørge for at patienten rent faktisk er i optimal sundhed inden, så de kan klare en operation. Mange børn er underernærede når de kommer til skibet eller har andre underliggende sygdomme end den de skal opereres for, så de skal også samtidig behandles. Det kan være en udfordring, fordi lokalbefolkningen, alagasserne, er meget høflige og ydmyge. – Men dels har vi en plade, hvor de rent visuelt kan angive, hvor ondt, de har det, og dels har vi altid en tolk med, som kan forklare ikke blot ordene, men også meningen bag dem. 

Vil give noget tilbage til verden

Men hvad i al verden får en farmaceut fra Østerbro i København til at forlade det trygge Danmark for
at arbejde i det fremmede og fattige Afrika og Madagaskar – endda frivilligt. 

Karen Chan fortæller: 

– Jeg hørte om skibet første gang, da jeg var ude som farmaceut i Tanzania. En af mine tidligere kollegaer fra Australien spurgte mig, om jeg havde lyst til at arbejde på Africa Mercy efter Tanzania. 

– Jeg svarede: ”Ja, det er helt sikkert noget, jeg gerne vil. På det tidspunkt havde jeg også fået et job i Grønland, så det var lidt svært at vælge, men jeg endte med at komme ud og arbejde for Mercy Ships. 

– Jeg føler mig utrolig heldig at kunne få en uddannelse i Danmark, der også kan være til gavn ude i verden. Så en af de ting, jeg kan give lidt tilbage, er at bidrage med mine ”skills” til at hjælpe andre. Derfor valgte jeg først at arbejde tre måneder i Cameroun i 2017 og siden yderligere tre måneder her i Madagaskar. 

Så du blev ikke afskrækket? 

– Nej, overhovedet ikke. Og nu har jeg været her to ud af tre måneder. 

Og du får en høj løn for det selvfølgelig? 

– Jeg får ikke nogen løn, og vi betaler selv for det her. Vi betaler for at kunne arbejde. Det er fuldstændig frivilligt. 

Arbejder gratis tre måneder ad gangen

Karen Chan voksede op i Måløv lidt uden for København. Efter uddannelsen som farmaceut trak det i hende efter at komme ud og gøre noget godt i verden. Først Tanzania, så Cameroun, så i DR Congo for Læger Uden Grænser og nu Madagaskar.

Du har simpelthen udlængsel? 

Ja, det ender som regel med, at jeg skal afsted. Jeg skal også ud med Læger Uden Grænser efter arbejdet her i Madagaskar.

Så vil den nysgerrige læser gerne vide, hvor i alverden får du penge fra til det, når ikke du får løn?

– Nu er det tre måneder, så det er jo ikke lige så slemt som dem, der giver to år. Det er nok en prioritering, ligesom når folk vælger at tage på krydstogt eller en længere charterferie. Men det har Karen Chan ikke lyst til. 

– Det siger mig slet ikke noget. Det her er også et skib, men det er bare noget helt andet. Det er først og fremmest et hospitalsskib, der arbejder for et godt formål. Vi er her for patienter, der ikke har adgang til den lægehjælp, de har brug for. Nogle har haft deres sygdom i mange, mange år. Så når det her skib kommer til deres land, så ser de skibet som et mirakel.

Går stuegang sammen med lægerne

Africa Mercy har et apotek, hvor tre farmaceuter skiftes til at gå til de forskellige sengeafsnit, sammen med kirurgerne og lægerne. 

– Så når det drejer sig om medicin, så kan vi tage beslutningerne på stedet sammen. Det gør vi ikke så meget i Danmark.

Det må være en fordel at komme så tæt på patienten som muligt?

– Ja, og det er også meget tilfredsstillende at se den hjælp, man yder, gøre en forskel. Vi ser jo patienterne før og efter, de er blevet opereret. Nogle er indlagt i flere uger, så vi når alligevel at se, hvordan de har det efterfølgende.

Det vil typisk være smertestillende, antibiotika eller medicin til bedøvelse, farmaceuterne dispenserer. 

– Det kræver, at man tænker sig om. For i Danmark har vi flere varianter af forskellige lægemidler, hvor man her kun har få at gøre godt med. 

Dejligt at se patienter glade efter operation

Hvad husker du tilbage på som en rigtig god oplevelse de to gange, du har været med på Mercy Ships? 

– Der har været mange gode oplevelser. Både når vi ser, hvor glade patienterne bliver, når de holder et spejl og ser sig selv første gang, efter de har fået fjernet en kæmpe tumor i ansigtet. Der er pludselig håb i deres øjne, og de kan se en fremtid for sig. Og når vi er sammen med patienterne, snakker med dem og går med dem ud på dækket, så de kan få lidt frisk luft, er man pludselig ikke delt op som patient og behandler, men er mere på samme niveau og kan spille spil med dem og lege med børnene.

– Det er også en rigtig god oplevelse at arbejde med så erfarne og kompetente kirurger og andre professionelle medarbejdere og vide, at de alle sammen har valgt at bruge deres kompetencer her frivilligt. Jeg lærer også meget nyt om mit fag og bliver opdateret med viden på et andet niveau, end jeg har mulighed for derhjemme.

– Og så er der også bare det at være sammen med andre udsendte fra mange forskellige lande. Man lærer nye kulturer at kende, oplever ting sammen og tager ud og oplever noget af landet også.

Ikke meget privatliv

Hvad har så været din største udfordring som farmaceut i fremmede kulturer?

– Der er meget at lære. Vi har jo ikke de samme sygdomme i Danmark, som der er her. Så rent fagligt lærer jeg andre sygdomsområder og behandlingsmedicinering at kende. Desuden er det vigtigt at passe på sig selv i et fremmed land i Afrika og få alle nødvendige vacciner mod malaria, tyfus, gul feber, rabies osv.

– Og så skal man lige justere sin tankegang og tilpasse sine vaner. Men det er jo kun positivt at kunne dele erfaringer og viden med hinanden og lære undervejs. Det er helt sikkert noget, jeg vil tage med mig.

Det er godt at møde nye kulturer og forskellige mennesker på skibet. Men det kan også være udfordrende. De frivillige sover som regel fire til seks personer i hver kahyt, fortæller Karen Chan, og det er en udfordring. 

– Nogle gange har man brug for et sted, hvor man kan være alene. Der er ikke meget privatliv, faktisk. Men folk er sjældent på værelserne, for der sker så meget. Der er alle mulige arrangementer om aftenen, sprogkursus i malagassisk, minikoncerter, foredrag og andre aktiviteter. 

Vær åben og nysgerrig

Mercy Ships Danmark vil gerne udsende flere frivillige. Hvad vil du råde os til, at man skal gøre for at forberede sig bedst muligt?

– Tre måneder er en meget god tidsperiode til at prøve det af. Så hvis det alligevel ikke er noget, man vil, så er det slut om tre måneder. Men uanset hvad, så lærer man utroligt meget om sig selv.

– Man skal være villig til at indgå i samarbejde og være villig til at arbejde med forskellige kulturer. Vi har jo som regel en forestilling om, hvordan tingene foregår i vores eget land. Og så kommer vi her og møder læger eller sygeplejersker, der har en anden måde at gøre tingene på. Og alle skal kunne arbejde sammen om at finde den løsning, der passer til skibet her. 

– Så man skal være åben, og man skal være nysgerrig. Og så være villig til at prøve noget andet end det, man plejer derhjemme. Her fejres den svenske midnatssommer, og så er der pludselig amerikansk uafhængighedsdag. Vi hjælper hinanden med at fejre det hele. 

Frygt ikke, du kan godt!

Hvad siger du til dem, der måske er lidt nervøse for at rejse ud?

– Jeg tror, at når man først har prøvet det, så ved man, hvordan det er. Jeg tror, mange frygter noget ukendt. Vi har måske kun en måde at tænke på derhjemme. Man har det her job, som bare skal passes. 

– Men når man først har prøvet at tage afsted, opdager man, at der også er andre muligheder ude i verden, og så er det måske ikke så slemt. Frygt ikke, du kan godt! 

– Det er jo utroligt givende at se, hvad man kan bidrage med i verden. Og så kan man jo tage den læring med tilbage til Danmark, slutter Karen Chan.

Om Mercy Ships

Mercy Ships har siden grundlæggelsen i 1978 udført flere end 117.000 operationer, 541.000 tandbehandlinger og oplært mere end 54.300 lokale sundhedsprofessionelle. I alt har 2,87 mill. mennesker i  55 lande fået hjælp gennem et af Mercy Ships’ hospitalsskibe: Global Mercy ved Afrikas vestkyst og Africa Mercy ved kontinentets østkyst.


Related Articles