Curaden, der står bag brandet Curaprox, har udviklet nogle af de mest innovative produkter til mundhygiejne for at forbedre tand- og mundsundheden. Det har de gjort i samarbejde med tandlæger, tandplejere og universiteter i hele verden.
Mange danskere bruger desværre ikke altid tandbørsten på den mest optimale måde, og det påvirker mundhygiejnen negativt, fortæller Christian Haven, kommerciel direktør for den danske afdeling af det schweiziske mundhygiejnefirma Curaden, der står for brandet Curaprox.
Curaden har siden 1972 haft et stærk fokus på sundhed og den store betydning, mundhygiejnen har for vores generelle sundhed. Flere studier viser, at 57 kroniske sygdomme kan forbindes til dårlig mundhygiejne. Det er sygdomme, der bl.a. omfatter Alzheimer, hjertekarsygdomme, kræfttyper, leddegigt og lungebetændelse.
“Vi har fokus på forebyggelse i stedet for helbredelse. Vi vil gerne forebygge disse sygdomme ved at lære folk at blive bedre til at passe på tænderne. Dette forsøger vi at gøre ved at ændre på gamle vaner og indføre effektive børsteteknikker og brug af bedre og mere effektive produkter”.
“Eksempelvis børster de fleste for hårdt, da de tror, at plak skal skrubbes væk. Faktisk er plak blødt og kan nemt fjernes med en blød tandbørste og nænsom børstning. Knofedt skal pakkes væk, når vi har med rengøring af tænder at gøre,” fortæller Christian Haven med et smil på læben.
Tandbørstning er omgivet af mange myter
Her prøver Curaden at rydde op i, hvad der er fakta, og hvad der ikke er underbygget af videnskaben. Et eksempel på en myte, der hersker omkring tandbørstning er, at langt de fleste tror, at tandpasta er med til at rengøre tænderne.
Men det vigtige i tandpasta er flourid, der er med til at modvirke huller i tænderne. Tandpasta fjerner ikke plak, men beskytter dine tænder mod huller.
Derfor anbefaler Curaden, at man starter sin tandbørstning med at gøre tandbørsten våd, børster sine tænder, mærker efter med tungen, om de er rene (tænderne skal være glatte), og så putter man tandpasta på tandbørsten og børster sine tænder for at opnå beskyttelsen af sine tænder med flourid fra tandpastaen.
“En anden vane er, at de fleste holder fast ude i enden af håndtaget på tandbørsten, men man bør i stedet holde på den som en blyant, hvor man holder længere inde på skaftet. Så flytter man tyngdepunktet og holder ikke så hårdt. Det gør også tandbørstningen mere præcis,” oplyser Christian Haven.
Bløde tandbørster og tandbørstning
Curaprox-redskaberne er effektive produkter, der er konstrueret ud fra den viden, forskningen inden for området har udmøntet sig i. Det har medført, at der for det første er langt flere børstehår på tandbørsterne i forhold til dem, man eksempelvis kan købe i et supermarked.
“Vi har 5.000 børstehår på vores tandbørster, mens der måske kun er op til 1.000 børstehår på supermarkedbørsterne. Vores børstehår er lavet af polyester, mens de andre er lavet af nylon, der er meget hårdere. Når man så børster for hårdt med noget, der i forvejen er for hårdt, ødelægger du faktisk dit tandkød, hvilket øger risikoen for, at du får de nævnte kroniske sygdomme på sigt,” fortæller Christian Haven, der understreger, at man skal prøve Curaprox tandbørsten. Når først den er prøvet én gang, skifter man aldrig tilbage, for det er så nemt at mærke forskel.
“En lille sjov historie her er, at i forbindelse med en blindtest af en blød tandbørste, fik 75 udvalgte Matasmedarbejdere bind for øjnene og blev udstyret med en Curaprox tandbørste og en konkurrents tandbørste. Begge håndtag var indpakket med skum, så det ikke kunne mærkes på håndtaget hvilken tandbørste man havde i hånden. Her valgte 84 % af deltagerne vores tandbørste fremfor Danmarks mest solgte tandbørste. Det er et stærkt signal om, at man altså godt kan mærke forskel på god kvalitet og mindre god kvalitet,” siger Christian Haven.
Mellemrumsbørster i stedet for tandtråd
Alvorlige problemer i ens tænder starter næsten altid i mellemrummene. Det er der flere årsager til, da tandbørstningen kun dækker 70 % af tændernes overflader, og de resterende 30 % er svært fremkommelige områder mellem tænderne. De fleste får at vide, at de skal bruge tandtråd, men der er ikke noget videnskabeligt bevis for, at tandtråd virker og rengør ens tænder. Samtidig er det svært at bruge korrekt, påpeger Christian Haven og henviser til Tandlægeforeningens instruktion i korrekt brug af tandtråd.
Til gengæld er der bevis for, at mellemrumsbørster virker, da de rengør som en flaskerenser og derved kan rengøre mere effektivt i områderne mellem tænderne, da de folder sig ud som en paraply og derved renser hele mellemrummet. Det er dog vigtigt, at mellemrumsbørsten har den rette længde på børstehårene, og derfor anbefaler vi, at man får målt sine mellemrum hos sin tandplejer eller tandlæge ved næste besøg, så man kan finde den helt rette størrelse.
Curaprox’ mellemsrumsbørster kan bruges igen og igen (ca. 20 gange), og så kan du nøjes med at udskifte selve hovedet og derved reducere forbruget af plastik. Derfor har Curaprox både opstartspakker (Prime Start) med håndtag og Refill pakker, hvori der kun er børstehoveder.
Christian Haven påpeger, er det egentlig mystisk, at mange danskere bruger omkring 30 ører om dagen på deres daglige mundhygiejne, hvor det til sammenligning koster omkring 50 ører om dagen at benytte premium produkter fra Curaprox.
“Hvorfor bruger vi så lidt på et område, der betyder så meget for vores sundhed resten af livet? Det svarer til én kop kaffe på en cafe om måneden. Det er værd at tænke over”.
Her kan du finde Curaprox
Alle Curaprox produkter findes hos Matas.dk og på curaprox.dk, mens deres tandbørster kan stort set findes i alle
Matas butikker og på apoteker.