På Københavns Sports- & Idrætsakademi er barren sat højt. Ikke blot når det gælder elevernes talentudvikling inden for fodbold, tennis og ishockey, men også rent fagligt i den daglige undervisning. Netop denne unikke kombination har allerede banet vejen fra skolebænken til den professionelle sportsverden for en del elever.
På Gartnerivej 9 – en rask gåtur fra Ryparken Station – ligger Københavns Sports- & Idrætsakademi. Ved første øjekast en lidt undseelig skole, men inde bag facaden summer der af liv. En flok elever er fordybet i gruppearbejde med deres kammerater, mens andre undervises i klasselokalerne. Her er livlig aktivitet – og ikke mindst masser af høje bolde, så snart der er en pause i dagens skema. For denne skole er ikke helt som de andre. Det fortæller en af initiativtagerne til skolen, skoleleder Johnny Wetterstein:
“Københavns Sports- & Idrætsakademi er for børn og unge, som ønsker de bedste betingelser for både deres idræt og deres uddannelse. Det er altså en ganske særlig kombination af begge verdener, der betyder, at det ikke kun er fodbold, tennis eller ishockey, der er på skoleskemaet.”
Tusindvis af timers træning
Men sport er en vigtig del af hverdagen på skolen, og derfor træner eleverne også to gange om dagen i deres sportsgren – dog med undtagelse af onsdag, der er restitutionsdag. For som Johnny siger: “Vil man være god til sin sport, så kræver det også, at man træner meget. Og vil man være blandt de bedste, så kræver det mindst 10.000 timers træning, eller godt 20 timers træning om ugen. Det kan være svært at kombinere med en almindelig skolegang, så her har vi tilrettelagt elevernes skemaer, så der er tid til træning om morgenen, ligesom vi også giver plads til, at de kan passe træningen i egen klub efter skoletid samt i weekender og ved turneringer.”
Skole og sport i en højere enhed
Det gælder med andre ord om at få skolegangen og sportslivet til at hænge sammen bedst muligt. Og på Københavns Skole- & Idrætsakademi er der gode muligheder for at passe både skole og sport – tilmed på et højt niveau.
“Vi har en række elever, der gør det fremragende i deres sport, og som kan komme rigtig langt. Nogle er allerede udtaget til de bedste rækker i deres aldersgrupper, og jeg tør godt love, at der sagtens kunne gemme sig både en Holger Rune og en Nadia Nadim iblandt. Ambitionerne er der i hvert fald!”
Men udover tid til sport, er der også en skole, der skal passes. Og her skal der også knokles.
“Det er de færreste der lever med og af deres sport hele livet, så derfor sætter vi en ære i at sikre, at vores elever også rent fagligt er klædt på til at klare sig godt, når sporten ikke længere er der, eller hvis interessen eller evnerne ikke
længere er der,” slutter Johnny.
Olivia, 9. klasse – fodbold
Olivia har gået på Akademiet siden 5. klasse. Hun skiftede skole, både fordi hun ønskede at komme endnu længere med sin fodbold, men også fordi hun savnede ligesindede:
“Mange i min gamle klasse forstod ikke, hvorfor jeg gad bruge så meget tid på sport, så det er dejligt endelig at have kammerater, jeg kan dele min interesse for ikke mindst fodbold med,” siger Olivia.
Skiftet til Københavns Skole- og Idrætsakademi har ikke blot givet en masse venner, men har også givet Olivia en plads på holdet hos NF Nordsjælland. Men det er ikke den eneste fordel, der er kommet ud af det:
“Siden jeg startede her, er jeg klart kommet i bedre form. Rent teknisk er jeg også blevet bedre. Skolen giver mig nogle muligheder, jeg ellers ikke ville have – for eksempel er der ikke så mange lektier. Så selv om det er blevet mere
seriøst, så er det også stadig sjovt at spille fodbold,” fortæller Olivia, der drømmer om en professionel kontrakt – meget gerne i England eller Spanien.
Viktor og Carla, 6. klasse – tennis
Carla startede på skolen i 4. klasse, hvorimod Viktor startede allerede i 2. klasse.
“Jeg sagde til mine forældre, at jeg gerne ville gå på en tennisskole, for jeg elsker at spille tennis – og så dukkede
den her skole op!” fortæller Carla, der til dagligt svinger ketcheren i Lyngby.
Viktor derimod spiller i KB – ligesom sin mor, fordi – som han siger: “Det er sjovt at spille tennis, og det kunne være fedt, hvis man engang kunne leve af det!”
Begge vil gerne nå langt. Viktor drømmer om at følge i sit store idol Roger Federers fodspor og blive nummer
1 i verden, mens Carla drømmer om at deltage i Australian Open eller Wimbledon.
“Jeg behøver ikke vinde, men bare det at være kommet så langt, det ville være fantastisk!”
Og de har allerede en klar idé om, hvordan de når så langt.
“Det gælder om at fokusere, lytte til sin træner og sine lærere og sørge for at varme godt op,” siger de næsten i kor. Men
de er også enige om, at det skal være sjovt: “Altså, man skal selvfølgelig tage det alvorligt, men ikke så meget, at man mister lysten til tennis.”
Arthur, 7. klasse – ishockey
Arthur har spillet ishockey siden, han var blot fire år, men startede først på skolen i 7. klasse, hvor der blev åbnet op for ishockey som sportsgren. Årsagen til at han valgte Københavns Skole- & Idrætsakademi er enkel:
“Jeg ville gerne blive endnu bedre til min sport, og det var der rigtig gode muligheder for her. Jeg kan da også allerede mærke, at jeg spiller meget bedre, selv om jeg kun har gået her siden sommerferien,” fortæller han.
Og der er noget om snakken, for Arthur er netop blevet udvalgt blandt mange håbefulde spillere til U15 landsholdet – et stort skridt på vejen mod toppen og til landsholdet.
Københavns Skole & Idrætsakademi · Gartnerivej 9 · 2100 Kbh. Ø · Tlf. 50 50 87 93
Du kan læse mere på www.kbhadakemiet.dk