REMA 1000 samarbejder med flere partnere om at skabe holdbare løsninger i forhold til affaldssortering og genbrug.
Hos discountkæden REMA 1000 arbejder de konstant med den cirkulære økonomi, som en måde at sikre en bedre forvaltning af jordens ressourcer. Cirkulær økonomi handler om, at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt.
Det er blandt andet derfor, REMA 1000 har et samarbejde omkring affaldssortering og plastik med for eksempel Københavns Kommune og Plastic Change, fortæller indkøbs- og marketingdirektør Anders Jensen:
”Vi vil gerne komme med løsninger, der passer ind i affaldssortering i de kommende mange år. For at tænke det hele vejen rundt, har vi blandt andet spekuleret på, hvordan vores emballage skal designes, så det kan sorteres og genanvendes.
Københavns Kommune er langt fremme ift. at arbejde med affaldssortering og plastik, og det er oplagt at arbejde tæt sammen med dem omkring udfordringerne. Desuden samarbejder vi med Plastic Change, der har en enorm viden om, hvad der flyder rundt i havene.”
Plastik er et godt materiale
Selvom plastikforurening i verdens-havene skaber enorme problemer, er plastik et godt materiale, når det gælder fødevaresikkerhed og -holdbarhed. Faktisk det bedste til at opbevare fødevarer i. ”Det er derfor vigtigt, at vi bruger materialet. For klimabelastningen ved at producere fødevarer, der ikke kan holde sig, er langt større end klimabelastningen ved at producere plastik, som udgør ca. 4 procent af hele fødevareproduktets miljøbelastning. I stedet handler det i virkeligheden om, at vi lærer ikke at smide det i naturen. Løsningen ligger faktisk hos os selv,” siger Anders Jensen.
Derfor er udfordringen for REMA 1000 hvad de kan gøre, så plastikken ikke ender ude i havene. Discountkæden kigger blandt andet på, om de kan minimere brugen af plastik, eller om de kan undgå en bestemt type plastik, som ligger mange steder ude i naturen. ”Desuden har Københavns Kommune medvirket til, at vores kødbakker består af genanvendelig plastik.,” beretter Anders Jensen.
Attraktivt at arbejde med plastik
Han understreger, at hvis det skal lykkes med den cirkulære økonomi, er det centralt, at alle 98 kommuner herhjemme er med i løsningen. Så kan affaldssorteringen løftes til en større skala, som batter noget. ”At vi har fokus på genanvendelig plastik gør, at det bliver attraktivt at arbejde med det, ligesom pap og papir har været det i mange år. Når affald har værdi, vil flere arbejde med det.
Vi arbejder selv meget med det. Alle vores rengøringsprodukter indeholder for eksempel genanvendeligt plastik, så vi er nået et godt stykke. Virksom-heden Plastix har opdaget, hvordan man kan omdanne fiskenet til et brugbart materiale. Det er vanskeligt, men det er lykkedes for dem, og derfor kan vi fremover bruge fiskenet og lignende som emballage. Vi kigger meget på, hvordan vi kan være med til at gen-anvende materialer, så vi undgår at brænde dem af,” siger Anders Jensen.
Butik på Frederiksborgvej genbruger
Butikken på Frederiksborgvej på grænsen til Østerbro er et godt eksempel på en REMA 1000 butik, der satser på genanvendelse og samarbejde med kommunen. ”Alle vores blomsterbakker og blomsterspande til buketter bliver for eksempel sendt til omsmeltning og brugt igen her i Københavnsområdet.
Når kommunen samler plastikaffald ind, kommer alle vores kødemballager ind under den kategori, så de kan bruges igen, hvis vores kunder sørger for, at de sorteres korrekt. De første genbrugskødbakker er faktisk allerede på vej retur til os,” siger købmand Niclas Just Hansen.
Friskhedsindtrykket
Kunderne i ‘Rema 1000, Frederiksborgvej er overordnet ret glade for ”friskhedsindtrykket”, når de handler der. ”At der er frisk frugt og grønt og brød, lige når man kommer ind i butikken, giver noget helt unikt. Det er også lige der, vi kan skille os ud fra mængden. De ’levende’ varer giver en anden tillid til butikkerne, og det er noget, vi går virkeligt meget op i på Frederiksborgvej. Desuden arbejder vi en masse med økologi, så vi undgår pesticider i maden. Der har vi stor fokus på at tage de forskellige økologiske varer frem, når de passer til sæsonen. ‘Vi har også et samarbejde med blandt andet hjemløse og organisationen Foodsharing, der henter de få stykker frugt og grønt, vi må kassere. Så vi har næsten ikke noget frugt og grønt, der ender i skraldespanden,” siger Niclas Just Hansen.
REMA · Se mere på www.rema.dk