Paris er vidunderlig året rundt, men i december falder der en særlig ro over byen, når den lyses op af lyskæder i gaderne og af forretningernes fine juledekorede vinduer, der kan få enhver til at glane. Man finder ikke gløgg ret mange steder, men vin chaud, den forfranskede udgave af gløgg, er mindst lige så skøn til at få varmen indefra. Paris er i sagens natur altid en god idé – og måske særligt i julemåneden.
Der er utrolig mange sayings om Paris, der som bekendt ikke er nogen ende på. Ernest Hemingway vidste det, og derfor kan man, på forkant, lige så godt opgive at skulle opleve alt. Det fører alligevel ikke til andet end stress. I Paris skal man ikke have for travlt, man skal have tid til at sidde på byens caféer, til at spadsere langs Seinen og stoppe op og lytte til de dygtige musikere, der bruger deres søndag på at jamme. Man skal have tid til at tage byen ind.
Læs med og bliv inspireret til særligt udvalgte oplevelser i byernes by.
Oplev Michelin-restaurant med sjæl i det 16. arrondissement
Comice er en Michelin-stjernerestaurant med sjæl. Restauranten er drevet af det canadiske par Etheliya Hananova (sommerlier) og Noam Gedalof (chefkok), som begge har mere end 30 års erfaring i branchen. Comice serverer knivskarp moderne fransk mad med sæsonens allerbedste råvarer i fokus og et vinkort nøje kurateret af Etheliya. Det hele går op i en højere enhed på Comice. Maden er en magtdemonstration af teknikker, og hele menuen vidner om en eminent sans for sammensætning og tilsmagning, så de udsøgte råvarer virkelig kommer til deres ret. Hver en mundfuld er spækket med velbalanceret og intens velsmag. Selv desserterne er i en klasse for sig! Vi nød den vildeste chokoladesouffle med vaniljeis og en yderst raffineret tærte med honning- og urteristede figner, valnøddecreme og blommekerneis. Det er muligvis den bedste dessert, jeg nogensinde har fået! Jeg kan i hvert fald ikke erindre, at jeg har smagt bedre. Etheliyas vinparring er også enormt spændende og velafstemt til retterne. Jeg er også nødt til at fremhæve det vidunderlige personale, der sørgede for et godt tempo hele aftenen igennem, og det værdsætter jeg højt, når man skal igennem så mange retter. Der er i det hele taget en god stemning i den smukke og sansestimulerende restaurant. Jeg kan varmt anbefale en aften på Comice <3. www.comice.paris
Juleshopping i Paris
Hele Le Marais-området er fyldt med parisiske mode- og genbrugsbutikker, og her kan man også supplere med et besøg i stormagasinet BHV. Skulle man blive tørstig og småsulten undervejs, så har BHV også en
ret magisk rooftopbar med en smuk udsigt over Paris.
Aux Crus de Bourgogne
Paris er kendt for sine klassiske bistroer, og på restaurant Aux Crus de Bour-
gogne føles det næsten som at træde ind i en kulisse. Facaden, indretningen, maden og betjeningen er så ærkefransk, at det nærmest føles konstrueret, men det er jo Paris i en nøddeskal. Prøv deres legendariske vol-au-vent med morkler, den perfekte, om end lidt tunge, forret. Gå med en mindst ligeså klassisk fransk hovedret og rund af med chokolademousse eller profiteroles.
Nyd en apéro på Le Progres
Efter arbejde stimer franskmændene sammen til en apéro på byens caféer, så hele byen summer af liv, mens mørket falder på. Et af mine yndlingssteder til at tage del i den muntre stemning er på Le Proges på Rue de Bretagne eller La Perla på Rue Vielle du Temple, da der er fyldt med smarte og fascinerende parisere.
Tag et hvil i byens fineste oase
Paris er fyldt med fine oaser, hvor man, for en stund, kan glemme alt om byens hektiske puls. Min yndlingsoase er Jardin du Palais Royal. Her kan man slænge sig i de ikoniske grønne stole ved springvandet, mens man sipper til en vidunderlig kaffe fra Café Kitsune.
Af Croque Madame_cph · Mit Østerbro
Croque Madame er madanmelder og deler rundhåndet ud af kulinariske oplevelser på Instagram. Følg med på croquemadame_cph