August Sandgren bringer orden og det gamle håndværk tilbage

Af Susanne

I den danske virksomhed August Sandgren, der fremstiller eksklusive opbevaringsgenstande, er der fokus på det gamle håndværk, som vi herhjemme er så kendt for med folk som Kaare Klint, Hans J. Wegner og Arne Jacobsen. 

Måske siger navnet August Sandgren dig ikke noget. Men det burde det. Han var en pionér inden for bogbinding og fremstilling af håndlavede æsker i elegant og funktionelt design i begyndelsen af det 20. århundrede. I dag mange år senere mestrer virksomheden af samme navn at videreføre hans smukke opbevaringsløsninger til det smårod, vi alle har – i hjemmet, på kontoret og i hotelmiljøer. Det gør de med et smukt eget sortiment som i dag sælges i 35 lande, men de gør det også sammen med deres partnere der for eksempel tæller Fredericia Furniture, Royal Copenhagen, Lakrids By Bülow, Fortnum & Mason, japanske Karimoku, tyske Robbe & Berking og med mange flere.  

Virksomheden August Sandgren fik nyt liv, da Pia Kirkeskov Andersen overtog den i 2019. Dengang var hun konsulent hos Mckinsey, men har altid været draget af kunst, interiør og design. Og da hun efter 12 udmærkede år i Mckinsey fik lyst til noget andet, blev et aktuelt behov til hendes nye vej: 

”Jeg havde brug for en elegant opbevaringsløsning til mit nye kontor hos McKinsey. Men jeg kunne ikke finde noget lækkert opbevaring til dokumenter, kuglepenne og andre småting som jeg havde på kontorpladsen. Herved fik jeg øjnene op for en generel mangel på mere luksuøs opbevaring til de små bunker af rod, som vi alle sammen har liggende på natbordet, stuebordet, køkkenbordet, i entreen, mv. Forbavsende mange går ikke op i, hvordan de gemmer deres ting væk. De lader enten tingene ligge og rode, gemmer dem væk i skuffer eller opbevarer dem i plastkasser og lignende. Der er overraskende lidt fokus på, at det objekt, man bruger hele tiden og som gemmer ens vigtigste ejendele, godt må have en lækkerhed der passer til det hjem, man har skabt,” siger Pia. Derfor gik hun selv i gang med at udforske området og selv skabe opbevaring, der ikke blot har en nyttig funktion, men som ser godt ud i hjemmet og som holder en livstid i design, håndværk og materialevalg. 

Alle har brug for opbevaring

Alle i verden har stort set brug for opbevaring, og med et universelt behov burde der også være et eksklusivt tilbud, mener Pia: ”Da jeg selv fik opbevaringsbehovet, tænkte jeg, at der må være nogen, der har gjort det rigtig godt i fortiden. Sammen min daværende partner fandt vi frem til August Sandgren, som var en af Danmarks fremmeste bogbindere og æskemagere. Han lavede æsker til Det Kongelige Bibliotek, Politigården og en masse private, og var både dygtig og anerkendt inden for sit fag. På Designmuseum står han som en af grundlæggerne af dansk funktionalisme,” pointerer hun. 

Hvad kunne August Sandgren, der levede fra 1893–1934, så? Han var først og fremmest elegant i sin stil og skar alt det væk designmæssigt, der kunne skæres væk. Hans materialevalg var altid lækkert, fortæller Pia, der også understreger, at han hele tiden prøvede at lære af og samarbejde med andre. Som for eksempel ikonerne Kay Bojesen og Jais Nielsen. Alt dette gjorde, at de besluttede sig for at overtage navnet August Sandgren. Det lykkedes at få accept fra familien, hvilket var vigtigt for Pia. 

”At det er et gammelt brand, der er blevet videreført, har betydet meget for os. Det har givet nogle rettesnore, der har fået virksomheden det rigtige sted hen. August Sandgren har banet vejen for alt det, vi tror på” forklarer hun.  

Gammelt håndværk forsvinder

Under rejsen med August Sandgren opdagede Pia, at mange af de gamle håndværk ikke længere findes i Danmark. 

”I forhold til bogbinderi og æskefremstilling samt de rette lædervarer, var der ikke en volumen herhjemme til at få fremstillet vores produkter. Derfor måtte vi til Portugal, hvor vi fandt en virksomhed, der tidligere havde lavet den slags æsker, vi gik efter. Men det var ærgerligt, at det ikke kunne lade sig gøre i Danmark, og vi skal passe på, at det gode håndværk ikke forsvinder. Det er blevet svært at få folk til at gå ind i især de små håndværksfag. Her er vi nødt til at holde hånden under nogle af fagene, indtil det går op for verden, hvor meget de rent faktisk betyder for dem, vi er, og det vi kan. 

Det er derfor, jeg i år starter med at uddele et lille legat på 15.000 kr. til en særlig håndværker. Det er for at hædre vedkommende, men også for at gøre opmærksom på de udfordringer, vi står overfor. Det er en start, men jeg forsøger at få nogle større fonde med i legatet, så vi virkelig kan flytte noget,” understreger Pia. 

Håndværk og bæredygtighed

Alt, hvad August Sandgren fremstiller, sker i Europa, alt er skåret og samlet i hånden, og alt er kun blevet transporteret én gang. Deres lager ligger derfor lige ved siden af deres værksted. De bruger restlæder i produktionen, og det gode håndværk bliver dermed også et yderst bæredygtigt valg. 


August Sandgren · Vesterbrogade 43 · 1620 Kbh. V · 26 83 91 55 · www.augustsandgren.com

Related Articles