Alan Bates’ ”dagligstue” har verdensformat

Af Susanne

På Michelin-restauranten ’Connection by Alan Bates’ ønsker de at dele kærligheden og glæden for mad og vin på samme måde, som hvis de havde inviteret gæsterne hjem til sig selv. Det er en unik og anderledes oplevelse at være gæst i denne ramme, hvor både mad og værtskab går op i en højere enhed.

Af Croque Madame_cph · Mit Østerbro

Jeg klapper i mine små hænder, hver gang der åbner spændende restauranter på Østerbro, og det har bestemt ikke stået stille de senere år. Den britiske kok Alan Bates, der blandt andet har erfaring fra den trestjernede Michelin-restaurant The Fat Duck i England og Henne Kirkeby Kro, har skabt Connection By Alan Bates på Øster Farimagsgade. Connection er en intim Michelin-oase med plads til 18 spisende gæster. Restauranten slog for første gang dørene op i maj 2021 med visionen om at genskabe forbindelsen til råvarer, smag og hinanden. Vores restaurantbesøg var spækket med ekstraordinære detaljer, som var med til at vække sanserne og skabe “connection”. Bates er virkelig lykkedes med at skabe et helstøbt univers, hvor det føles som at blive inviteret ind i hans “dagligstue”.

En madanmelders drøm

Connection har en særlig luksuriøs aura over sig, belysningen er behageligt dæmpet, indretningen er gennemført, og interiøret består af gedigne kvalitetsmaterialer. Selv væglamperne ligner små skulpturer. Alan Bates’ kogekunst er forankret i det franske køkken, og så lader han sig ellers inspirere af sæsonens bedste råvarer, når han respektfuldt og nysgerrigt udforsker gastronomiens rammer. Vi fik plads ved et smukt rundt stenbord i midten af restauranten med udsigt til de ikoniske kartoffelrækker. I selvsamme kartoffelrækker, nærmere bestemt i Hallinsgade, fik jeg plantet idéen om at anmelde og skrive om mad og gastronomi. Mit første arbejde som 12-årig var nemlig for Politikens berygtede madanmelder Jonna Dwinger. Efter skole løb jeg ærinder for hende og blev sendt til byens specialforretninger med meget detaljerede instrukser og en portemonnæ. Vi sluttede altid af med et stykke mørk chokolade og en sherry, som jeg dog nøjedes med at dyppe tungen i. Nu sad jeg selv som madanmelder i Alan Bates’ “dagligstue” med disse betydningsfulde oplevelser fremkaldt i erindringen. Vi fik en vinmenu til deres femretters menu, som udskiftes med jævne mellemrum. Vi fik skænket utrolig lækker champagne i meget elegante og tyndstilkede glas. Dertil fik vi serveret pocheret østers fra Rømø med myoga, som er en slags japansk ingefær med noter af grønne grøntsager og forårsløg. På toppen lå et friteret østersblad, som var dekoreret med komprimeret kombu tang. Helt fantastisk velsmagende sammensætning, som var perfekt matchet med champagnens citrusnoter og kompleksitet. 

Guddommeligt bagværk med kyllingefedt

Næste servering var afsindigt smukt anrettet og bestod af makrel og barberknivmusling. Den kom med en yderst velsmagende ajo blanco sauce baseret på mandel og surdejsbrød. Fine og milde smage, som spillede harmonisk sammen. Rieslingen dertil stemte i med dens udtalte sødme.

Milde Moses, så kom det lækreste brød på bordet, som bestod af syv gyldne boller og dertilhørende kefirsmør. Bates’ version af Parker house rolls smagte helt guddommeligt og var traditionen tro lavet med kyllingefedt. Jeg har sendt dette bagværk mange varme tanker efterfølgende, og det må man ganske enkelt unde sig selv at prøve mindst én gang.  

Japan møder Bourgogne

En spændende og smørfed hvid bourgogne med en flot syre blev skænket i glassene. Etiketten afspejlede et møde mellem japanske producenter og vindistriktet Bourgogne. Flot vin. Endnu en smuk og velsmagende anretning kom på bordet. Linjefanget havaborre og aspargesbroccoli grillet i BBQ med en dertilhørende perigueux sauce baseret på svampe-consommé afrundet med madeira og konserveret vintertrøffel fra Australien. 

Næste servering var perfekt stegt dådyr med pink peber og pistacienødder. Dertil var der en kirsebærpuré og Wellington sauce toppet med enebærolie. Fantastisk sammensætning både smagsog konsistensmæssigt. Vi nød et glas spansk Rioja rødvin, som stod enormt godt dertil. 

Tre søde

En elegant og forfriskende prædessert kom nu på bordet. Den bestod af yderst delikat melonsorbet og champagne. En flot og festlig overgang fra det salte til det søde. Den næste dessert tog sig meget imponerende ud og bestod af en thai-basilikum panna cotta med hindbær og jordbær som henholdsvis kompot, is og tuiles. Virkelig en velkom-poneret dessert, som bød på syre fra de friske bær samt fedme og sødme fra panna cottaen og så et aldeles klædeligt krydret udtryk fra thai-basilikum. Dertil nød vi en aromatisk og frugtig dessertvin fra Sauternes i Bordeaux baseret på Sauvignon Blanc druen. Aftenen blev afsluttet med en delikat kop kaffe og den lækreste friskbagte madeleinekage, jeg i mit liv har smagt! 

Connection By Alan Bates har min varmeste anbefaling ikke alene på grund af den udsøgte mad, men også fordi Alan og hans team er eminente som værter, og at man på Connection dermed er sikret en aften i verdensklasse.


Besøg Connection By Alan Bates på · Øster Farimagsgade 18 · Tlf. 40 22 00 67 · www.connectioncph.dk

Related Articles