Cæcilie Lassens nye roman, der foregår på Østerbro gennem flere generationer, er en historie om frihedskampens helte, som blev Den Kolde Krigs skurke, og om ensomhed, der går i arv.
Forfatteren Cæcilie Lassen udgiver den 8. februar ’Indre ø’, som stort set kun foregår på Østerbro. Hun har nemlig en forbindelse til bydelen, som går tilbage til 1980’erne, hvor hun gik i skole her. Hun vendte tilbage i 1990’erne og bor i dag i Svanemøllekvarteret.
Cæcilie Lassen debuterede som forfatter som 16-årig i 1987 på Borgens Forlag med bogen ’Simone’. Siden har hun udgivet en række populære historiske og samtidige romaner, senest revolutionsromanen ’Den ufortalte historie’. I sin nye roman vender Lassen tilbage til krigen og modstandsbevægelsen – et stof, hun første gang tog under behandling i romanen ’Lulu’. Ud over at være en flittig forfatter er Cæcilie Lassen cand.mag i spansk og underviser på Hvidovre Gymnasium.
’Indre ø’ er en historie om familien Johansen, som gennem fire generationer lever deres liv på Østerbro fra 1945 til 2020. Romanen er ikke kun en fortælling om familien – den er også et stykke danmarkshistorie med tråde til besættelsen og Den Kolde Krig. Og en historie om et menneske, der helt konkret forsvinder. Cæcilie Lassen blev især inspireret til arbejdet med ’Indre ø’ i mødet med sin egen morfars efterladte arkiv. Vi har talt med forfatteren i forbindelse med udgivelsen af hendes nye bog, der udkommer på forlaget Alhambra.
Hvad er handlingen i din nye bog ’Indre ø’?
”Freelancejournalisten Ditte mister sin mormor på 92 år under den første coronanedlukning. I mormorens lejlighed finder Ditte post af ganske ny dato til den morfar, hun aldrig har kendt. Morfaren Kai var kommunist og modstandsmand, og han indtog dermed en dobbeltrolle i sin samtid ved at være frihedskæmper under krigen og senere skurk under Den Kolde Krig med kontakter til det kommunistiske DDR. I 1957 tager han til DDR og kommer aldrig tilbage. Derfor sætter Ditte sig for at finde ud af, hvad der skete med ham, især efter hun har talt med sin mor og onkel, der har meget forskellige historier om, hvem han var som person samt om hans forsvinden.”
Fokus på ensomhed
”Bogen handler selvfølgelig om opklaringen af et mysterium i forbindelse med morfaren, men den fortæller også familiens historie og sætter fokus på en ensomhed, der er gået arv og også præger Dittes eget liv. Og som måske indirekte er årsag til, at hendes egen unge datter sidder strandet i en lukket lufthavn i Guatemala. Så der er en familiemæssig følelse med i titlen ’Indre ø’, der handler om indre Østerbro, hvor de bor, men også om den ø, de bærer med sig, og som begynder med morfaren og hans voldsomme historie under besættelsen og Den Kolde Krig.”
Hvordan kommer Østerbro ind i billedet, ud over at den foregår i bydelen? Hvad er betydningen?
”Den foregår faktisk kun på Østerbro. Selvom flere af personerne rejser ud, er al handlingen lagt på Østerbro. Mange af bydelens pladser og gader er nævnt, fordi det et der, historiens handlinger finder sted. Hvor er det for eksempel, den muligvis fejlagtige stikkerlikvidering finder sted? Det er jo hos herrefrisøren på Ringstedgade. Hvor går børnene i skole? Det gør de da på Randersgade Skole. Hvor går Ditte på café? Det gør hun på Bopa Café, der er opkaldt efter den modstandsgruppe, Kai var en del af. Hele bydelen er til stede i bogen.”
Udvikling som bagtæppe for historien
”Samtidig er det en bydel, der har ændret sig enormt fra 1945 til 2020. Vi er gået fra 2-værelses arbejderboliger med toilet i gården til store lyse og lækre lejligheder med bad og det hele. Området omkring Århusgade var dengang i 1940’erne et arbejderkvarter, hvor der lå små industrier, alle mulige småhandlende osv. I løbet af bogen forandrer det billede sig; gårdene saneres, andelsboliger kommer til, der kommer store altanprojekter, og der åbner løbende en masse caféer. Hele den store udvikling på Østerbro frem til 2020 er med som et bagtæppe for familiens sociale opstigen. Oprindeligt er Dittes familie en arbejderfamilie, men de kommende generationer får arbejde som bl.a. jurist, shippingmand og journalist.”
Er det din egen fascination af en bydel, som du bor i og kender særdeles godt, du får reflekteret i bogen og handlingen?
”Jeg er ikke vokset op her, men har boet på Østerbro i 30 år. Men det skal siges, at jeg gik i skole på Østerbro Lilleskole, som jeg måtte tage bussen til. Det er en bydel, der siger mig noget, og som har en historie, der er fascinerende, når man går i dybden med den.
Det er spændende at se, at man ligesom på en husfacade kan skrælle et lag af bydelen og se, hvad der er inde under. Man opdager, at der stadig er mange små spændende detaljer tilbage. Det betager mig, og det har jeg ønsket at inddrage i bogen. Jeg begyndte at grave i historien, bl.a. ved hjælp af Lokalhistorisk Forenings fantastiske arkiv, og selvom jeg har boet her i 30 år, kendte jeg ikke til det Østerbro, der eksisterede i 1940’erne og 1950’erne.
Læs mere om Cæcilie Lassen og ’Indre ø’ på facebook og Instagram
Frydenlund · Tlf. 33 93 22 12 · www.frydenlund.dk