Arancini
250 gram afkølet risotto
1 æg, til panering
1 spsk. hvedemel, til panering
1½ dl panko-rasp
400 ml fritureolie/solsikkeolie
Hvad enten du laver risottoen til arancini, eller har en rest af risotto til overs – så skal det i begge tilfælde være helt afkølet. Det gør, at risottoen er mere fast og osten såvel som stivelsen i risene gør, at de kan formes som små kugler.
Find 3 dybe tallerkner frem og put mel i den ene, rasp i den anden og et sammenpisket æg i den tredje.
Tænd for olien, så den kan nå en temperatur på ca. 170 grader, mens du former kuglerne.
Tag en god stor spiseskefuld risotto og form det til en kugle med hånden og skeen – rul den let i hvedemelet og herefter rul den i æggeblandingen. Afslut med at dække den helt med pankorasp. Gentag indtil du ikke har mere risotto – jeg fik ca. 8 kugler.
Friter dem i den varme olie i 2-3 minutter 3-4 af gangen og lad dem afdryppe på et stykke køkkenrulle – server straks.
Kartoffel-fuglereder
200 gram kartofler
1½ dl vand
80 gram smør
100 gram hvedemel
2 æg
½ tsk fint salt
½ tsk revet muskatnød (eller andet krydderi)
Skræl kartoflerne og skær dem i små tern – kog dem i 12 minutter, indtil de er møre. Hæld vandet fra og mos dem grundigt til en lind mos. Tilføj salt og muskatnød.
Hæld vand og smør i en gryde og bring det i kog. Når vandet bobler, røres melet i med en grydeske. Rør grundigt rundt, indtil dejen samler sig og til sidst slipper kanterne efter et par minutter. Stil gryden til afkøling i 10 minutter.
Rør nu et æg i dejen et af gangen, indtil du har en sammenhængende dej – rør kartoffelmosen sammen med dejen og hæld det på en sprøjtepose.
Forvarm ovnen på 200 grader. Læg bagepapir på en bageplade. Sprøjt 4 cirkler på pladen med en diameter på ca. 8-10 cm – sprøjt nu en ‘mur’ 2-3 rundt på toppen langs yderkanten på cirklen, så du får højde på. Først en cirkel rundt, så en cirkel på toppen af denne og eventuelt endnu en cirkel, alt
efter ønsket højde.
Bag dem i den forvarmede ovn i ca. 40-45 minutter. Sluk ovnen og lad lågen stå på klem de første 10 minutter efter afbagning for at minimere, at reden falder sammen.
Jeg hedder Rasmus og er 29 år. Jeg er opskriftsudvikler på Mandekogebogen og redaktør på Connery og M!. Mandekogebogen er ikke ment som store bøffer og slyngelstue. Det er blot ’Mad lavet af mænd, lavet til alle’. Se mere på Mandekogebogen.dk