Rødbedetartar · Selleribøf · Citronfromage

Af Susanne

Forret
Rødbedetatar med hindbær og citronmayo
● 2 kogte rødbeder
● 2 rå rødbeder (mellemstørrelse)
● 2 spsk kapers (mellemstørrelse)
● 2 spsk grov sennep
● 1 spsk olivenolie
● Salt og peber
● 8-10 stk friske hindbær (kan undlades)
● Smag rødbedetataren til med lidt sherryeddike

Fremgangsmåde: Rens 2 rødbeder for jord, men behold skrællen på, og kog dem i let saltet vand. Lad dem koge i ca 30 min, mærk efter med en nål, om de møre. Skyl dem herefter under koldt vand og gnid skrællen af. Lad dem køle helt af, før du starter på tataren. Riv de rå rødbeder på et rivejern og hak de kogte rødbeder i små tern. Kom de øvrige ingredienser i og smag til med salt og peber.

Citronmayo
● 1 æg
● 1½ dl rapsolie
● 1 spsk Dijonsennep
● 1 spsk æblecider eddike
● Citronsaft
● Salt

Fremgangsmåde (Brug en stavblender eller en elpisker): Bland æg, eddike, sennep og salt og blend/pisk. Kom herefter olie ved. Når mayoen er tyk og cremet, smages den godt til med salt og citron. Mayoen kan godt tåle en masse syre. Det er salten der får olien til at binde, så husk at komme det i, inden olien piskes i.

Lynsyltet enokisvampe
● 100 g enokisvampe
● 1 dl eddike
● 1 dl vand
● ½ dl sukker

Fremgangsmåde: Rens svampene. Kog eddike, sukker og vand op og hæld over svampene. Stil herefter på køl. De er klar, når lagen er kold. Retten serveres kold og kan pyntes med ærteskud.


Hovedret
Selleribøf med selleripure, friteret grønkål og brunet smør med hasselnødder
● 2 knoldselleri
● Olie/smør
● Salt/peber
● Timian

Fremgangsmåde: Skær selleribøffer ud i den tykkelse ,du ønsker, og udstik dem i ønskede størrelse. (Gem resten af sellerien til puréen.) Varm olie og smør op ved mellem varme med lidt frisk timian. Kom selleribøfferne på og lad dem småsimre 15-20 min. til de er møre.

Selleripure
Hak resten af sellerien i små tern og kom det i en gryde med lige dele sødmælk og fløde i til det dækker. Og tilbered på lavt plus til de er møre. Kom herefter i en blender og blend med en lille smule af væsken, kom ikke for meget i ad gangen da, puréen kan risikere at blive for tynd. Når den er blendet. Smag til med salt og peber og en god klat smør.

Brunet smør
● 300 g smør
● 1 håndfuld hakket hasselnødder

Fremgangsmåde: Kom 300 g smør i en gryde og lad simre ved lavt blus blus, til det begynder at blive gyldent. Pas på, at det ikke bliver for mørkt. Det skal have en lysebrun farve. Når det brunede smør er klar, kommes de hakket hasselnødder i.

Friteret grønkål
● Frisk grønkål
● Neutral olie

Fremgangsmåde: Varm neutral olie op til 170-175o.. Fjern stokken og kom grønkålsbladene i olien. Fritér max et halvt minut og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Pas på, når grønkålen kommes i olien, det kan godt sprutte Kom lidt salt på til sidst. Retten serveres varm.


Dessert
Citronfromage med bagt hvid chokoladecrumble

Citronfromage
● 50 g æggeblomme
● 50 g sukker
● 2½ dl fløde
● 3 citroner, saft + skal fra 2
● 2½ blade gelatine

Fremgangsmåde: Æggeblomme og sukker piskes til en luftig masse. I en anden skål piskes fløden, så den bliver luftig og kun lige så den trækker nogle spor. Læg gelatinen i koldt vand i ca 10 min, til den er vingummiagtig. Pres citronsaft, og riv fin citronskal af 2 citroner (kan varierer alt efter smag. Jeg elsker min fromage er frisk og syrlig). Bland citronsaft, citronskal i en skål og sæt det over vandbad. Vandet må ikke koge. Vrid gelatinen fri for vand og kom det i citronsaften over vandbad, til det smelter. Når det er smeltet, hældes citronsaft, skal og smeltet gelatine i den piskede æggesnaps. Rør forsigtigt rundt. Når massen er ensartet, tilsættes fløden lidt af gangen og vendes ( PISK endelig ikke) Når alt fløden er vendt i og den er ensartet, anrettes fromagen.

Crumble
Bag grofthakket hvid chokolade i ovnen i ovnen til det er gyldent. Lad det køle ned og hak til crumble og drys det på.

Bord og service er udlånt af
Karens Bord · @karensbord · www.karensbord.dk
Gaardens Klinker · www.gaardensklinker.dk

Related Articles