Paradentose kaldes de løse tænders sygdom og er en betændelse i knoglen omkring tænderne. Sygdommen kan dog forebygges ved god mundhygiejne, og hvis den er blevet konstateret, holdes i ave ved en grundig behandling af enten tandlægen eller tandplejeren. Hos Tandklinikken Østerbro er de specialister i blandt andet paradentosebehandling.
Paradentose opstår som oftest, når man kommer op i årene. Selv om der er få aggressive former, er udviklingen af sygdommen ofte en langstrakt proces. Paradentose opstår ved, at bakterierne typisk sætter sig i tændernes mellemrum. Jo ældre man bliver, desto større bliver mellemrummet mellem tænderne, og dermed sætter der sig mere og mere mellem tænderne.
Hvis man ikke er omhyggelig nok og for eksempel ikke benytter de såkaldte mellemrumsbørster, vil man typisk få lidt tandkødsbetændelse, hvor tandkødet bløder en anelse. Når tandkødet bliver udsat for betændelsen, begynder bakterierne langsomt at kravle ned under tandkødet og sætter sig på de knogler, tænderne sidder i. Bakterierne er knoglenedbrydende, og lige så stille vil knoglen omkring tanden blive nedbrudt. ”Resultatet er, at tænderne og munden er lidt øm, men man har ofte ikke specielt voldsomme smerter. Det hænder tit, at folk ikke ved, de har paradentose, fordi de ikke har kunnet mærke noget. Man kan have en løs tand på grund af paradentosen, uden at kunne mærke noget. Det er knoglen rundt om tanden, der er forsvundet,” siger tandplejer Camilla Filipsen fra Tandklinikken Østerbro.
Muligt at standse paradentose
”Hvis man får konstateret paradentose i tide hos en tandlæge eller tandplejer, og tanden endnu ikke sidder løst på grund af sygdommen, er det muligt at blive renset så grundigt, at man kan få bakterierne væk. Og får man gjort ordentligt rent og holder det rent, så kan man få et sundt og godt tandkød, hvor knoglen kan sidde i. Dermed får man standset sygdommen. Man vil altid have mistet noget af knoglen, den kan ikke komme tilbage, men den aktive sygdom har man fået bugt med, og den er væk,” fortsætter Camilla Filipsen.
Patienter kan selv gøre noget
Mange tror, at paradentose er noget, man altid har og ikke kan behandles for, men det kan man altså godt, slår Camilla fast. ”Men det er vigtig at forstå, at det vi som tandlæger og tandplejere gør, ikke er nok. Patienten har også selv et ansvar for at behandle sygdommen. Når man er oppe i årene, bør man for det første børste sine tænder grundigt med en el-tandbørste, hvor man børster én tand ad gangen og bruger tid på det. For det andet findes der specialbørster til paradentose, som er en lille børste, der kan rense effektivt mellem tænderne.”
Jo tidligere behandling, desto bedre resultat
Når patienterne konsulterer Tandklinikken Østerbro, sørger klinikken for, at man har to faste behandlere – en fast tandplejer og en fast tandlæge.
”Patienterne kommer primært til hos tandplejeren først, som laver en meget grundig undersøgelse, tandrensning, paradentosebehandling, vurderer behandlingsform eller hvad, der er behov for. Hvis der for eksempel, er et hul kommer tandlægen ind i billedet. Tandlægen er først aktuel, når der er noget at behandle. Hos os er den primære behandler altså tandplejeren, som med sin treårige bacheloruddannelse er rigtig godt uddannet i at undersøge og rense patienterne på den optimale måde.
Som tandplejere oplever vi hele tiden, at vores kunder er utrolig glade for vores arbejde,” siger Camilla Filipsen, der opfordrer alle til at sætte sig ind i, om de får den rette behandling hos deres tandlæge.
”Jo hurtigere man for eksempel får konstateret paradentose, jo bedre bliver behandlingen. Og som nævnt kan sygdommen ofte kun føles som lidt mhed, så kom hellere forbi din tandklinik i god tid, så bliver resultaterne af behandlingen meget bedre.”
Tandklinikken Østerbro · Nordre Frihavnsgade 27, 2 sal · 2100 Kbh. Ø · Tlf. 35 38 51 86 · Tandbro.dk