Efteråret byder på den 14. sæson af Den Store Bagedyst, og programmets popularitet synes ikke at dale. Men hvad er hemmeligheden bag succesen? Vi har mødt dommer Markus Grigo til en snak om søde sager, hård træning og livet bag kameraet.
For 20 år siden drev Markus en isbutik på Lille Trianglen i Østerbro. I dag bor han i Brønshøj, arbejder som levnedsmiddelteknolog og er en af de mest genkendelige dommere i dansk tv. Hans mål? At inspirere danskerne til selv at finde glæden ved bagning.
Hvad arbejder du med for tiden?
– Jeg har netop afleveret finaleudfordringen til Bagedysten og tager en lille pause, inden optagelserne går i gang. Vi optager over ni uger, med en enkelt uge fri undervejs.
Sideløbende har Markus også medvirket i Verdens Vildeste Ræs sammen med dommerkollegaen Katrine Foged Thomsen – en tur fra San Marino til Napoli, der vises på HBO til sensommer.
– Udover det jonglerer jeg hverdagen med hækklipning, blomsterbede og mit fuldtidsarbejde, hvor jeg hjælper kunder fra hele verden med at teste chokolade- og bageprodukter på vores maskiner.
Og så er der YouTube-kanalen Sweet Kitchen Skills, hvor han især arbejder med chokolade.
– Det er mest internationale seere – kun fem procent er danske.
Hemmeligheden bag Bagedystens succes
– Jeg tror, folk elsker at se almindelige mennesker lykkes – og nogle gange fejle. Det skaber en ægte spænding, siger Markus.
– Det er også et familieprogram, hvor både børn og bedsteforældre ser med. Og så lærer man faktisk noget. Deltagerne bliver jo små stjerner bagefter – enten på tv eller sociale medier.
Ifølge Markus har Danmark det højeste antal seere per indbygger af alle lande med en Bake Off-udgave – op til to millioner danskere har fulgt med.
Inspiration fra det enkle
– Jeg vil gerne vise, at alle kan bage. Når jeg deler en video med en enkel hindbærsnitte, kan den få over en million visninger. Det er ikke de avancerede opskrifter, der inspirerer mest, fortæller han.
– Brug gode råvarer og kast dig ud i det. Det behøver ikke være perfekt – det skal bare være lækkert.
Er der kage i hverdagen?
– Jeg elsker kage, men når optagelserne er slut, trænger jeg til en pause. Under optagelserne smager vi måske 20 kager på en dag. Når det er overstået, holder jeg mig fra sukker og fokuserer på sund mad, vand og motion.
Bag den søde facade: Kampsport og Krav Maga
Markus holder sig i form med styrketræning og løb, men tidligere trænede han kampsport i 20 år – blandt andet Krav Maga.
– Det er ikke for sarte sjæle. Spark i skridtet, fingre i øjnene, slag mod halsen – det handler om overlevelse, siger han.
Han stoppede, da våbentræning blev en del af pensum.
– Jeg blev testet i iskoldt vand under en bruser med T-shirten trukket over hovedet. Det var dér, jeg trak stikket. Men kampsporten har givet mig selvsikkerhed.
Barndommens dessertdrøm
– Jeg vidste tidligt, at jeg ville arbejde med desserter. Som barn så jeg meget tv og blev fascineret af det visuelle – det var bare smukkere end almindelig mad.
Han startede som bager, blev kok, og efter et kort ophold som tjenerelev, tog han til London og blev
konditor.
– Dengang kunne man ikke bare vælge at blive dessertkok. Jeg måtte tage den lange vej.
Yndlingsdesserten?
– Tiramisu. Enkelt, ikke for sødt – og det smager fantastisk.
Sommer uden palmer – men med pensel
– Drømmen om Mexico og kakaoplantager må foreløbig sættes på pause. I år står den på maling af huset og haveprojekter.
Madvenner og traditioner
Markus, Katrine og Timm Vladimir ses også uden for skærmen.
– Om sommeren sejler vi i Timms båd, drikker cocktails og spiser godt. Sidst tog vi på Noma, men ellers er vi ret afslappede.
De laver også mad sammen.
– Jeg står for pizza, Timm for asiatisk, og Katrine laver mørbradgryde. Til jul laver vi altid kransekage hjemme hos mig – det er vores tradition.