Kalk i vandet koster boligforeninger penge 

Af Susanne

Kalkknuseren fra AMTech omdanner kalksten til kalkstøv og kan dermed spare  boligforeninger penge, besvær og kemikalier. Kalken bliver nemlig til pulver, som ikke sætter sig fast og let kan tørres af med en klud – eller sågar de bare hænder. 

Kalk i vandet er godt for vores kroppe, da det skal bruges til at gøre vores knogler og tænder stærke. men det høje kalkindhold i grundvandet giver boligforeninger og husstande overalt i Danmark store økonomiske og miljømæssige udfordringer. I det hårde vand, vi har herhjemme, sætter kalken sig som kalksten (calcit), som er den hårde form for kalk. Det går ud over vores køkken, bad og andre steder, hvor der er vand. 

Derfor skal vi bruge længere tid og flere kræfter på at gøre rent. Samt bruge en masse potentielt skadelige kemikalier, når vi gør rent. 

Derudover sætter kalken sig i vore i hårde hvidevarer og husholdningsapparater og gør, at deres levetid forkortes. Kalken sætter sig også i varmtvandsbeholdere på varmelegemerne, så der skal bruges meget mere energi på at varme vandet op. Desuden gør kalken vores vasketøj stift, så man er nødt til at bruge skyllemiddel for at blødgøre det. 

Endelig er kalken et problem i forhold til vandtrykket. Hvis man bor i en boligforening med en 3., 4. eller 5. sal, skal der ofte trykforøger til. Desuden kan man som boligforening slås med gamle boligrør, hvor der kan være mere end 20 års lag kalk i. 

Nem installation uden på rørene

Her kommer Kalkknuser-systemet fra AMTech med den helt rigtige løsning til at fjerne problemet, uden at det fjerner kalken i vandet. De har en teknologi, som man sætter udenpå vandrøret. Den har en styreboks og nogle klodser, der er signalgivere, som sender frekvenser ind i vandet. 

”Kalkknuseren påvirker vandet med frekvenser, så kalkens udfældning ændres fra den hårde calcit, man kender, til en form for pulveragtig substans, som ikke kan sætte sig sammen og være en gene. Når man har fået installeret anlægget fra AMTech, vil den fine pulveragtige substans stadig kunne ses, når vandet fra eksempelvis badeværelsesgulvet er fordampet, men kan nu lettere fjernes helt uden kemikalier. Vi fjerner ikke kalken, men fordi det ikke sætter sig, vil det over tid blive skyllet væk fra rørene. Den sætter sig ikke på varmelegemer på de hårde hvidevarer og varmtvandsbeholderen og skyller i stedet bare ud med resten af vandet,” siger Patrick Wolffgang, marketingansvarlig AMTech. 

Installeres uden at lukke for vandet

Hvis man skal have en kalkknuser i en boligforening, installeres den i varmecentralen; i visse boligforeninger kræver det flere enheder, mens andre kan nøjes med en enkelt enhed. Det kommer an på, hvor mange vandindgangsrør, der er. 


”Men det hele foregår uden på rørene, og man behøver derfor ikke bruge en VVS’er og kan i stedet bruge vores montører, der har en billigere timepris. Mens det installeres, kan vandet frit løbe igennem, så man ikke behøver at lukke for vandet,” påpeger Patrick Wolffgang. 

Ulemper ved blødgøringsmetoden

En del boligforeninger bruger blødgøringsanlæg til at fjerne kalken. Deres metode er at fjerne kalken delvist ved hjælp af salte. Der står et anlæg i kælderen, som har fysisk berøring med vandet og udtrækker en del af kalken ved at tilføje salt til vandet. Det er der flere ulemper ved. For det første har vores krop brug for kalken i drikkevandet. For det andet efterlades der salt i vandet, som påvirker smagen af vandet. For det tredje er problemet, at der er en løbende udgift, da man hele tiden skal påfylde salt til anlægget. Det er en ganske stor udgift på mange tusinde kr. om året. Et kalkknuser-anlæg til en forening med f.eks. 100 lejligheder vil kun koste omkring 250 kr. om året i strøm. ”Vi giver en garanti i 10 år på de store anlæg, så der er stort set ingen løbende udgifter til vores anlæg,” siger Patrick Wolffgang. 

Boligforening glad for kalkknuser

Boligforeningen EF Ermelundsvej er en af de boligforeninger, der bruger AMTechs Kalkknuser, og de har, som man kan se i nedenstående udtalelse, været meget tilfredse med anlægget. 

“Vi er en mindre ejerforening, der i nogen tid havde haft et andet anlæg monteret mod kalkgener. Der
var imidlertid i foreningen enighed om, at vi ikke opnåede det forventede resultat.

Vi havde lejet anlægget, der derfor blev leveret tilbage, og vi fik retableret rørsystemet. Vi valgte så
 at prøve AMTechs produkt, der jo monteres udenpå røret, så vi ikke skulle igennem en ny ombygning.

Vi har købt anlægget, der lever op til vores ønsker
og krav, og vi synes at anlægget leverer de resultater, vi fik stillet i udsigt af AMTech.

Og så er det væsentligt, at det er vedligeholdelsesfrit med 10 års garanti, så de samlede driftsomkostninger pr. lejlighed alene er udgiften til el, og det er ca. 12 kr. om året. Vi synes, at AMTechs løsning er en økonomisk god løsning, der ikke fjerner vigtige mineraler fra vandet.

EF Ermelundsvej, Karen Thorndahl.

Se mere om  Kalkknusersløsninger til boligforeninger her


AMTech · Tlf. 44 94 33 08 · www.kalkknuser.dk

Related Articles