Ægte franske smagsoplevelser i Køkkenhaven

Af Susanne

Køkkenhaven på Nordre Frihavnsgade 8 er på kort tid blevet et sted, der er blevet kendt for at vække autentiske smagsoplevelser hos alle, der handler der. I butikken, der ejes og drives af franske Guillaume Dorise, sælger han frugt og grønt fra sit familielandbrug samt en række produkter fra forskellige gårde i Frankrig. Her er der fokus på varer, der er dyrket på bæredygtig vis, og som altid er i sæson. Det er, som Guillaume selv siger det, kun ægte mad, der er dyrket af respekt for jorden.

Jeg kommer fra en familie af landmænd, der har arbejdet på den samme jord i fire generationer. Vi dyrker frugt og grønt med stor respekt for årstiderne og jorden. Efter at jeg blev uddannet som landbrugstekniker og agronom med speciale i fødevareforarbejdning, kom jeg til Danmark og arbejdede fem år i Fødevarebranchen.

At åbne Køkkenhaven på Nordre Frihavnsgade sidste år var et naturligt valg for mig. Jeg har altid ønsket at starte min egen virksomhed og arbejde selvstændigt. Jeg bemærkede hurtigt, at frugt- og grøntudbuddet i Danmark var begrænset både ift. sort og kvalitet. Min baggrund gav mig viden og værktøjer til at forstå branchen. Mine forældre, som dyrker frugt og grøntsager i Frankrig ved hjælp af metoder, der er tilpasset mine værdier, blev naturlige partnere i projektet. Køkkenhaven er også min måde at forblive forbundet til Frankrig og til min familie, samtidig med at jeg bygger noget personligt her i Danmark.

Direkte fra familielandbrug

Jeg arbejder kun med landmænd, der deler mine værdier, som er en dyb respekt for naturen, årstidernes rytme og menneskene bag maden. Hos Køkkenhaven finder du hverken produkter fyldt med tilsætningsstoffer eller masseproducerede varer lavet til supermarkeder. Omkring 95 % af vores produkter stammer fra franske familiebrug og er hentet direkte derfra. Det handler om årstidens frugter og grøntsager, dyrket økologisk, biodynamisk eller på anden måde bæredygtigt. Ægte mad og altid i sæson!

Ud over frugt og grønt tilbyder vi også en række hjemmelavede produkter fra vores egen familiegård: juice, supper, saucer, ketchup, syltetøj – alt sammen lavet med de produkter, vi selv dyrker. Det kan vi så supplere med udvalgte kvalitetsprodukter som juice, tørrede bælgfrugter, pasta, ris, eddiker, frugtpuréer, olier, fisk og skaldyr og selvfølgelig franske basisvarer som cider, sardiner, fleur de sel, Espelette peber, saltet smør, karamel, sort hvidløgssennep m.v.

Hvorfor Nordre Frihavnsgade?

Her er meget livligt om dagen og et stærkt netværk af butikker, herunder flere franske steder som La Fromagerie, Letz Shop og Vinbørsen. Jeg tror på, at denne mangfoldighed, sammen med den høje koncentration af kvalitetsbutikker, tiltrækker folk, da mange sætter pris på at kunne finde alt, hvad de har brug for i et forholdsvist kompakt indkøbsområde. Gaden har taget varmt imod mig, og jeg føler mig nu fuldt integreret i kvarteret, som jeg er blevet meget knyttet til.

Fremtidsplaner for Køkkenhaven

For at være ærlig ønsker jeg blot at tage et skridt ad gangen med Køkkenhaven. Min drøm er at leve af min butik, at blive ved med at tilbyde det allerbedste af franske produkter og at bidrage – på min egen måde – til den voksende bevægelse mod bedre, mere ansvarlig og mere meningsfuld mad.

Forskelle på fransk og dansk madkultur

Ja, der er tydelig forskel på dansk og fransk madkultur, men det kan være svært at sammenligne. Frankrig har en rig gastronomisk og landbrugsmæssig historie sammen med en stærk tradition for små uafhængige butikker (også selvom de desværre bliver mindre almindelige).

I Frankrig er variationen og kvaliteten af de tilgængelige fødevarer meget større – noget mange danskere lægger mærke til, når de har haft chancen for at besøge Frankrig eller andre lande som Italien eller Spanien. Generelt har vi en tendens til at bruge lidt mere på mad, men det er fordi kvalitetsprodukter er bredt tilgængelige og dybt forankret i vores kultur.

I Danmark er små specialbutikker mindre udbredt, men det er positivt, at danskerne er nysgerrige og virkelig interesserede i god mad. De stiller spørgsmål, de vil forstå, hvad de spiser – og det gælder på tværs af alle sociale baggrunde og aldersgrupper, selv blandt de yngre generationer.

Min butik har en stærk fransk identitet, men jeg mener, der er plads til alle – man behøver ikke være overalt på én gang. Jeg arbejder endnu ikke med danske producenter, da jeg åbnede butikken for mindre end et år siden og ikke har haft mulighed for at udforske lokale samarbejder. Desuden er den landbrugsmæssige kontekst anderledes her: Der er færre små producenter, og mange arbejder allerede med restauranter eller sælger direkte på markeder. De økonomiske realiteter ved at drive en butik som min kan også gøre samarbejde mindre ligetil. Når det er sagt, er jeg meget åben for dialog og vil gerne arbejde med danske landmænd, som deler mine værdier, i fremtiden.


Køkkenhaven · Nordre Frihavnsgade 8 · Instagram: kokkenhaven

Related Articles