Østerfælled Torv bliver nyt grønt kvarter

Af Susanne

Østerfælled Torv står til at blive mere åbent og grønt, så det kan rumme endnu mere liv i fremtiden.

Østerfælled Torv skal forvandles til et mere åbent, grønt og levende byrum. De historiske rammer skal sammen med nærområdet indgå i en synergi, der skaber et centralt knudepunkt, hvor byliv, natur og kultur smelter sammen og inviterer til fællesskab mellem beboere og besøgende.

Det første skridt i forvandlingen af Østerfælled Torv er derfor at åbne dele af den historiske mur op, som i dag skaber en barriere ud mod Gunnar Nu Hansens Plads og Østerbrogade. Initiativet vil binde Østerfælled Torv sammen med Fælledparken og Østerbros Klimakvarter uden at kaserneområdets lokalhistoriske værdi forringes. Åbningen af murene vil også skabe rum for flere små lommeparker, som giver alle mulighed for at nyde de nye grønne omgivelser.

Østerfælled Torv ejes af Pædagogernes Pension, som har givet opgaven med at udvikle torvet til ejendomsforvalteren Capital Investment. For virksomheden, der holder til i indre by, er det vigtigt, at deres projekter i København gavner byen, fortæller COO og ansvarlig for bl.a. boligprojekter, Kristian Barlebo: “Mange tror, vi kun er i ejendomssmarkedet for at tjene penge, og selv om vi selvfølgelig ønsker at tjene penge, så vil vi gerne gøre det på en ordentlig måde. Den måde består blandt andet i, at vi ønsker at give noget tilbage til byen,” siger han.  

Nyt hotspot i byen

Virksomheden gavner blandt andet byen ved at være med til at skabe et nyt hotspot for byliv, natur og kultur, supplerer Asset Manager, Grith Isbrandtsen: “Østerfælled Torv er en perle med bevaringsværdige ejendomme, der ligger superhyggeligt i hjertet af Østerbro. Men da det er en gammel kaserne, ligger store dele af torvet afskærmet fra omgivelserne. Så vores opgave går blandt andet ud på at styrke synergien med Østerbro og de mennesker, der kommer i området. Kendetegnende for Østerfælled Torv er, at du kigger på bagsider, når du går rundt om stedet. Samtidig kan det være svært at orientere sig inde på torvet. Vi har med vores projekt ønsket at fremhæve og åbne op for de mange attraktive ting i området,” siger hun.  

Åbninger i murene

Første del af projektet består i at skabe en række åbninger i murene, så Østerfælled Torv og det øvrige Østerbro bindes bedre sammen. Åbningerne gør, at man kan komme ind på torvet andre steder end indgangen ved Gunnar Nu Hansens Plads. 

”De åbninger og små lommehaver, vi opretter, giver torvet noget natur og nogle små pusterum i hverdagen i et interaktivt samarbejde med hele området. Vi ønsker at skabe nogle hyggelige rum og steder, hvor man kan mødes, inden man skal i teatret, løbe i Fælledparken, på restaurant osv. I dag er der ikke særlig mange steder, hvor man f.eks. kan sidde og nyde en kop kaffe. Helhedsoplevelsen skal være i top, når man besøger torvet, uanset om man kommer for at arbejde der, handle i en butik, gå i teatret, eller man bare vil sidde og slappe i en lille grøn hyggekrog,” siger Grith Isbrandtsen. 

Informere så meget som muligt

Capital Investment gør, som altid i deres ejendomsprojekter, meget ud af at informere så meget som muligt, før tingene sker. De har nemlig erfaring med, at det giver et bedre forløb for alle berørte parter. “Byggeprojekter, der foregår i byen, vil til tider resultere i visse gener, men hvis man får tingene forklaret på en ordentlig måde, så kan de berørte bedre forstå, hvad det er, der foregår i deres område, og hvad forandringerne kommer til at betyde for dem,” pointerer Kristian Barlebo.  I projektets udformning har Capital Investment været igennem en lang proces og omfattende dialog med København Kommune, og virksomheden har ageret ud fra, at den gamle kaserne har nogle værdier, som man skal tage hensyn til. Det har selvfølgelig givet visse begrænsninger for projektet, men til gengæld har de gamle bygninger nogle kvaliteter, man kan bruge i et udviklingsprojekt som dette: “Det åbner op for, at vi får mulighed for at skabe noget nyt, der indgår i en frugtbar sammensætning med det gamle. I projektet samarbejder vi med ACT Architects, som vi har en rigtig god arbejdsrelation til, da vi kender dem fra tidligere projekter. Vi er nok en bygherre, der er lidt ’svær’ at arbejde sammen med, da vi ønsker at være med til at præge det, vi udvikler på,” forklarer Kristian Barlebo. 

Win-win situation

Dialogen med alle involverede parter på Østerfælled Torv har været rigtig god, og alle er indstillet på at være med til at gøre torvet ’større’, end det i virkeligheden er, forklarer Grith Isbrandtsen. Det kan blandt andet lade sig gøre ved at åbne op og gøre brug af de faciliterer, der allerede er der i dag. “Interessen og opbakningen fra interessenterne i området er der helt klart. Og med ændringen af torvet kan butikker, caféer, teatre, restauranter, kontorer osv. bruge de nye muligheder som en del af deres historiefortælling. Vi kan skabe en symbiose, som er en win-win situation for alle,” slutter hun. 

Følg projektet på www.oeft.dk

Capital Investment A/S er one-stop asset manager og agerer typisk på vegne af udenlandske institutionelle investorer og danske pensionskasser med fokus på københavnske ejendomme. Capital Investment har 28 ansatte og forvalter ejendomme for ca. 20 mia. kr., fordelt på over 640.000 m2 og mere end 4.000 boliger.



Capital Investment A/S

Related Articles