Ny stx på mediegymnasium centralt på Frederiksberg

Af Susanne


I sommeren 2025 åbner Københavns Mediegymnasium på Julius Thomsens Gade på Frederiksberg et stx-gymnasium med fire studieretninger. Dermed får unge på Frederiksberg og i København mulighed for at tage en stx i lokalområdet på et meget velfungerende mediegymnasium, der i forvejen rummer en htx-uddannelse. 

I København og på Frederiksberg er antallet af unge vokset de seneste år, hvilket bl.a. har resulteret i, at der ikke har været nok pladser på de offentlige stxgymnasier. Der anslås at mangle op mod 300-400nstx gymnasiepladser i Københavnsområdet.  

Det har medført, at mange unge i København og Frederiksberg har måttet gå på gymnasier i omegnsområder som Herlev og Tåstrup m.fl. Derfor har en del af de i unge i byen søgt ind på private gymnasier. Men fra sommeren 2025 udvides den offentlige kapacitet med en stx på Københavns Mediegymnasium på Julius Thomsens Gade 5 på Frederiksberg.   

“Der er et afstandskriterium på stx-gymnasier i København og på Frederiksberg, som er meget kort og under to kilo-meter i bo-afstand til gymnasiet. Derfor ligger det lige til højrebenet, at vi opretter et offentligt gymnasium på den dejlige gamle skole, som i forvejen huser et velfungerende htx-gymnasium, nemlig Københavns Mediegymnasium, der har særlig fokus på medier og kommunikation,” fortæller Rasmus Dietz, der er rektor på Københavns Mediegymnasium, og som også bliver rektor på den kommende stx-uddannelse. 

Software i fokus

Københavns Mediegymnasium ligger i en bygning, der blev opført i 1930’erne til medieproduktion kort efter, at man opførte Radiohuset på Rosenørns Allé ved siden af. Skolen skulle dengang bl.a. uddanne de grafikere, typografer, fotografer og journalister, der skulle til for at lave aviser m.m. Tiderne skiftede, og journalisterne forsvandt fra skolen, hvorefter den teknologiske tidsalder betød, at maskinerne på skolen til typografer og grafikere blev skiftet ud med computeren. Nu var det software, der var i fokus i medieproduktionen. 

“Vi drømmer om at køre traditionen videre på gymnasieuddannelsen med dels vores tekniske gymnasium htx og med en stx, der udover medier og kommunikation vil tilbyde en samfundsvidenskabelig linje og en naturvidenskabelig linje. På stx-området vil vi udbyde valgfag, som vi synes, passer til Københavns Mediegymnasium. Det er fag som programmering, mediefag, informatik, design, lyd- og musikproduktion m.v. Det er vigtigt for os, at vores studieretning passer til et mediegymnasium,” siger Rasmus Dietz og tilføjer: 

“Vi synes selv, at det samfundsvidenskabelige område sidder lige i skabet til medieretningen. Vores to naturvidenskabelige linjer, mat/fys-kemi og biologi-kemi, vælger vi, fordi vi siden 2016 har været en htx-skole med rigtig mange naturvidenskabelige lærere. Derfor har vi kompetencen til at undervise i naturvidenskab.”

Gymnasiets sjæl

Københavns Mediegymnasium håber at få tildelt 150 stx-pladser og 150 htx-pladser, hvilket giver 2 gange 5 klasser, men det realistiske scenarie er nok 5 stx-klasser og 4 htx-klasser. Rasmus Dietz understreger, at Københavns Mediegymnasium meget gerne vil beholde htx-linjen, da de har nogle kompetente studieretninger inden for medievidenskab med kommunikation på A-niveau.

“Det er vores sjæl,” som han siger og fortsætter: “Vi har tillige nogle stærke htx-retninger med programmering,
IT og computerscience, der leder direkte til nogle videregående uddannelser, som der er stærkt brug for. På stx-delen vil vi udbyde fag i mediegenren, og så vil vi bl.a. beskæftige os med politik og journalistik på den samfundsvidenskabelige linje.”

Løse opgaver via film, podcast og SoMe

Mange af de opgaver, der skal udarbejdes på den nye stx-uddannelse, bliver med udgangspunkt i de nye medier. Derfor kan man løse sine opgaver ved at bruge en film, podcast, SoMe-materialer eller lignende. Det er ikke længere et krav, at man kun kan skrive stile, når man løser en opgave. “Til det har vi studier til film og lyd, hvor vi går meget op i kvaliteten. Her er fem lydsuiter og et filmstudie samt en biograf,” pointerer Rasmus Dietz. 

God gymnasiekultur

På Københavns Mediegymnasiums htx-uddannelse har de siden 2016 fået opbygget en rigtig god gymnasiekultur med et godt mix af piger og drenge. Her er bl.a. velfungerende sociale institutioner som fester og caféer. Desuden er hele området omkring Julius Thomsens Gade og Plads blevet et velfungerende uddannelsesområde med flere uddannelsesinstitutioner tæt på hinanden.

“Udover mange gode fester og populære caféer, har vi fået opbygget en god tradition med at skabe særlige events som f.eks. film award-fester, festivaler i gården osv. Generelt støtter vi meget op om det, der handler om de unge udover festerne. Det kan være brætspilskultur, filmklubkultur, gaming m.v. Man kan være her på skolen
til kl. 22.00 om aftenen og sidde arbejde med sine ting.

Vi er faktisk en lille åben oase midt i København,” slutter Rasmus Dietz. 

Orienteringsaftener i januar og februar

Hvis man har lyst til at opleve fagligheden og kulturen på Københavns Mediegymnasium,kan man besøge gymnasiet på orienteringsaftener i januar og februar 2025. 14/1, 23/1 og 28/1 alle dage kl. 19-21 samt 1/2 kl. 12-14

Fire studieretninger Stx-uddannelsen foregår på Københavns Mediegymnasium, og den har fire studieretninger: Samfundsvidenskab med Samfundsfag A, Engelsk A eller Samfundsfag A, Matematik A samt Naturvidenskab med Matematik A, Fysik B, Kemi B eller Biologi A, Kemi B. Københavns Mediegymnasium er en del af NEXT Uddannelse København, som tilbyder gymnasie- og erhvervsuddannelser på en række skoler i Storkøbenhavn.  


Københavns Mediegymnasium · Julius Thomsens Gade 5 · 1974 Frederiksberg C · Tlf. 33 88 06 02 · www.nextkbh.dk · mediegym.dk

Related Articles